Na Osnovnom sudu u Banjaluci

U Srpskoj ulici podigao zastavu s ljiljanima: Sejfudin Tokić oslobođen optužbe za izazivanje vjerske i nacionalne mržnje

Hronika05.11.18, 16:30h

U Srpskoj ulici podigao zastavu s ljiljanima: Sejfudin Tokić oslobođen optužbe za izazivanje vjerske i nacionalne mržnje
Sudija Radmila Medaković je ukazala da krivično djelo koje se Tokiću stavlja na teret ne postoji više u Krivičnom zakonu

 

Predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić oslobođen je danas optužbe da je izvršio krivično djelo izazivanja vjerske, nacionalne i rasne mržnje i netrpeljivosti.

 

Presuda je izrečena u banjalučkom osnovnom sudu nakon više od tri godine od podizanja optužnice.

 

Sudija Radmila Medaković je ukazala da krivično djelo koje se Tokiću stavlja na teret ne postoji više u Krivičnom zakonu.

 

U optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka Tokiću se stavlja na teret da je 22. maja 2015. godine, oko 12 sati, u banjalučkoj Srpskoj ulici, u neposrednoj blizini Hrama Hrista Spasitelja i zgrade Gradske uprave, a u vrijeme dok se održavao pomen za stradalih 12 banjalučkih beba, „podigao zastavu Republike BiH“, a ne "ratnu zastavu ABiH", kako je to isticano tokom sudskog postupka.

 

Tužiteljka Okružnog javnog tužilaštva Dijana Kukobat je u završnoj riječi isticala da je sporna zastava predmet koji kod srpskog naroda stvara "asocijaciju na rat, stradanja i mržnju“, te da je Tokić i javno pozivao na mržnju, govoreći o "četničkoj ideologiji" i da je "RS genocidna tvorevina", a na šta su građani negodovali i bili vidno uznemireni.

 

Osim Tokića, optužnica je teretila i Adnana Bajrića za pomaganje u pomenutom krivičnom djelu, koje su, kako je navedeno u optužnici, počinili na dan kada je "BiH postala članica Ujedinjenih nacija bez entiteta".

 

Tokom nedavnih završnih riječi odbrana je ukazala da je tužilac zloupotrijebio ovlaštenja, da optužnica sadrži više netačnih navoda, kao i da su dokazi pribavljeni kršenjem principa zakonitosti.

 

Na zadnjem ročištu Tužilaštvo je uradilo preciziranje optužnice, te je umjesto riječi „zastava Armije BiH“, navedeno „zastava Republike BiH“.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!