počinje primjena novih metoda

Na KCUS-u stvoreni uslovi za transplantaciju srca, hibridna sala stavlja se u puni pogon

Hronika23.10.18, 21:44h

Na KCUS-u stvoreni uslovi za transplantaciju srca, hibridna sala stavlja se u puni pogon
Prema riječima šefa Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju doc. dr. Nermira Granova, hibridna sala nije radila u maksimalnom kapacitetu. On ističe da se na KCUS-u preciznije može procijeniti stanje miokarda i veličina lezije uz pomoć SPECT-a, što dosada nije bio slučaj

 

Klinika za kardiovaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) najavila je da uskoro počinje primjena kliničkih elektrofizioloških procedura. 


- To su metode koje se koriste za rješavanje srčanih aritmija. Dosad su pacijenti iz BIH za te procedure morali ići u druge centre ili van granica naše države - saopćila je Pres KCUS.     


Kako se ističe, naporima menadžmenta KCUS-a te stavljanjem hibridne sale u pogon, u martu ove godine je pokrenut program endovaskularne hirurgije, a krajem maja i operacije hibridne revaskularizacije miokarda. 


Kako kaže direktor hirurških disciplina KCUS prof. dr. Dželaludin Junuzović, dolaskom novog menadžmenta popravljena je hibridna sala i stavljena u funkciju početkom ove godine. 


- Odtada se počinju raditi endovaskularne procedure o čemu smo obavijestili javnost. Krajem maja u hibridnoj sali se počela raditi hibridna revaskularizacija srca. U ovom momentu su stvorene pretpostavke za pokretanje elektofizoloških procedura. Nakon što smo uveli 16 operativnih procedura, sad radimo na pripremi i uvođenju još 12 novih - istakao je prof. dr. Junuzović. 


Prema riječima šefa Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju doc. dr. Nermira Granova, hibridna sala nije radila u maksimalnom kapacitetu. 


Ističe da se na KCUS-u preciznije može procijeniti stanje miokarda i veličina lezije uz pomoć SPECT-a, što dosada nije bio slučaj. 


- Nakon što smo uradili iskorake vezane klasični i minimalno-invazivni operativni program, završene su sve radnje i preduslovi na nivou KCUS da se krene s tretmanom grupe pacijenata koji boluju od end stage heart failura. Kod tih pacijenata ćemo biti u mogućnosti ponuditi ugradnju aparata s dugotrajnom mehaničkom potporom (assist device), kao i transplantaciju srca u sklopu transplant programa - poručio je doc. dr. Granov.


(FENA/ad) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!