CIK dodijelio mandate

Utvrđeni rezultati izbora u BiH: Poznata imena novih zastupnika u Parlamentu BiH

Front22.10.18, 16:46h

Utvrđeni rezultati izbora u BiH: Poznata imena novih zastupnika u Parlamentu BiH
Kako je istaknuo predsjednik CIK-a Branko Petrić cjelokupan posao brojanja glasačkih listića urađen je na vrijeme uz nadljudske napore budući da je bilo mnogo veći broj pristigle pošte te zahtjeva za kontrolu, ali kaže da je sve dokumentirano

 

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine utvrdila je danas i objavila izborne rezultate nakon provedenih Općih izbora te od sutra, 23. oktobra, teče trodnevni rok za podnošenje primjedbi političkih subjekata za ponovno brojanje. 

 

Odluka o utvrđivanju izbornih rezultata za sve nivoe vlasti parlamentarnih izbora donesena je na današnjoj sjednici CIK-a, a rezultati su objavljeni dva dana prije utvrđenih rokova iako je ovaj put bilo mnogo više posla na utvrđivanju rezultata, kazali su iz CIK-a. 

 

Kako je istaknuo predsjednik CIK-a Branko Petrić cjelokupan posao brojanja glasačkih listića urađen je na vrijeme uz nadljudske napore budući da je bilo mnogo veći broj pristigle pošte te zahtjeva za kontrolu, ali kaže da je sve dokumentirano. 

 

Podvukao je da su rezultati na web stranici CIK-a i sadrže tabelarni prikaz, ali raspodjela mandata bit će objavljena nakon objave potvrđenih rezultata kako ne bi bilo eventualnih promjena, dodajući da prijave mogu podnositi predstavnici političkih subjekata i nezavisni kandidati, posmatrači i općinske komisije. 

 

- Zahtjev za ponovno brojanje treba sadržavati razloge zašto se traži brojanje, član zakona koji je prekršen i objašnjenje kako bi to moglo uticati na rezultate izbora, a sve druge podneske bez potrebnih objašnjenja CIK će odbaciti - pojasnio je. 

 

Prema sadašnjim rezultatima izabrano je potrebnih 518 mandata za koje su se takmičili kandidati, a po dosadašnjim rezultatima za Narodnu skupštinu Republike Srpske nedostaju po jedan Bošnjak i Hrvat. 

 

Za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Federacije BiH nedostaje tri poslanika iz reda Srba, a kada su u pitanju kantonalne skupštine izabrani su svi potrebni poslanici te je moguće popuniti klubove u Domu naroda Federalnog parlamenta sve osim Kluba Srba jer je od potrebnih 17 izabrano njih 15, zaključio je Petrić.

 

Prema utvrđenim rezultatima, za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH izabran je kandidat SDA Šefik Džaferović sa osvojenih 212.581 ili 36,61 posto glasova.

 

Novi član Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda je kandidat demokratske fronte Željko Komšić sa osvojenih 225.500 ili 52,64 posto glasova.

 

Član Predsjedništva BiH iz srpskog naroda iz RS-a je kandidat SNSD-a Milorad Dodik sa osvojenih 368.210 ili 53,88 posto glasova.

 

Nova predsjednica bh. entiteta RS je kandidatkinja SNSD-a Željka Cvijanović iz srpskog naroda sa osvojenih 319.187 ili 46,97 posto glasova.

 

Novi-stari potpredsjednik bh. entiteta RS iz bošnjačkog naroda je kandidat Koalicije Zajedno Ramiz Salkić sa osvojenih 21.116 ili 3,11 posto glasova, a novi-stari potpredsjednik iz hrvatskog naroda je kandidat koalicije HDZ BiH,HSS,HKDU BiH,HSP-HNS Josip Jerković sa osvojenih 5.811 ili 0,87 posto glasova.

 

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je utvrdila rezultate općih izbora održanih 7. oktobra prema kojima će u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH biti parlamentarno 14 stranaka.

 

U Parlament BiH iz FBiH ispred SDA su ušli Denis Zvizdić, Šemsudin Mehmedović, Nermin Mandra, Safet Softić, Šemsudin Dedić, te Halid Genjac i Alma Čolo koji su dobili kompenzacijske mandate.

 

Iz koalicije HDZ BIH,HSS,HKDU BIH,HSP-HNS,HSP DR AS BIH,HDU BIH mandate su dobili Predrag Kožul, Bariša Čolak, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović i Borjana Krišto.

 

Iz SDP-a u Parlament BiH ulaze Enver Bijedić, Zukan Helez, Saša Magazinović, Nada Mladina i Nermin Nikšić.

 

DF će u Parlamentu BiH predstavljati Zlatan Begić, Dženan Đonlagić i Vlatko Glavaš.

 

Iz SBB-a u Parlament idu Damir Arnaut i Edita Đapo.

 

Naša stranka će imati dva zastupnika i to Predraga Kojovića i Mirjanu Marinković - Lepić.

 

Fuad Kasumović izabrani je zastupnik Nezavisnog bloka dok će Mirsad Kukić predstavljati PDA.

 

Jasmin Emrić ponovo će biti zastupnik A-SDA.

 

Iz Republike Srpske SNSD će imati šest zastupnika i to četiri dirketno i dva kompenzacijska mandata. To su Nebojša Radmanović, Staša Košarac, Vojin Mitrović, Dragan Bogdanić te dva komepnzacijska mandata koja su pripala Nenadu Stevandiću i Snježani Novaković Bursać.

 

SDS će imati tri zastupnika i to Obrena Petrovića, Dragana Mektića i Mirka Šarovića.

 

PDP će imati dva mandata koji su osvojili Branislav Borenović i Mira Pekić.

 

DNS će predstavljati Nenad Nešić dok je Jakov Galić iz Socijalističke partije dobio kompenzacijski mandat.

 

Adil Osmanović iz SDA dobio je mandat iz Republike Srpske.

 

Predstavnički dom PS BiH broji 42 zastpnika, od kojih se 28 bira iz FBiH, a 14 iz entiteta RS.

 

Za formiranje parlamentarne većine potrebno je osigurati glasove 22 zastupnika.

 

 

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!