Egzekucija najpoznatijeg kritičara princa Salmana

Priznanje Saudijske Arabije gotovo je sramotno koliko i samo ubistvo, ali još uvijek ostaje pitanje: Šta je s tijelom?

Front20.10.18, 13:45h

Priznanje Saudijske Arabije gotovo je sramotno koliko i samo ubistvo, ali još uvijek ostaje pitanje: Šta je s tijelom?
Čistka na vrhu obavještajne zajednice očajnički je pokušaj kraljevske obitelji da stvori dojam kako krunski princ Mohammad nije imao veze s ubojstvom te da ga zaštiti od sve većih kritika

 

Izvor: Telegram.hr

Piše: Mladen Pleše

 

Nakon više od dva tjedna laganja i prijetnji, vlasti u Rijadu napokon su priznale je da je novinar Jamal Khashoggi ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu. No službeno priopćenje Ministarstva vanjskih poslova, koje je pročitano na državnoj televiziji, jednako je sramotno kao i brutalna egzekucija jednog od najpoznatijih kritičara krunskog princa Mohammada bin Salmana.

 

“Preliminarna istraga koju je provelo državno tužiteljstvo pokazalo je da su osumnjičeni putovali u Istanbul kako bi se sastali s građaninom Jamalom Khashoggijem jer je bilo naznaka o mogućnosti njegova povratka u zemlju. Osumnjičeni su razgovarali s građaninom Jamalom Khashogijem tijekom njegove prisutnosti u konzulatu Kraljevstva u Istanbulu, no razgovori nisu išli kako je trebalo, krenuli su u negativnom smjeru te su eskalirali u borbu i tučnjavu šakama što je dovelo do njegove smrti.” Nakon toga, tvrdi se u priopćenju, uslijedio “pokušaj prikrivanja i skrivanja onoga što se dogodilo.”

 

Na kraju priopćenja licemjerno se zaključuje: “Kraljevstvo izražava svoje duboko žaljenje zbog bolnih događaja koji su se dogodili i ističe predanost vlasti u Kraljevstvu da obavijesti javnost o svim utvrđenim činjenicama, da sve one koji su uključeni i koji su odgovorni dovede pred lice pravde”.

 

Ništa se nije moglo dogoditi bez princa

 

Istodobno je objavljeno da je uhićeno 18 pripadnika obavještajnih službi, no najvažnijeg detalja nema: što se dogodilo s tijelom ubijenog novinara? Priopćeno je i da je kralj Salman postavio svog sina, krunskog princa Mohammada bin Salmana, da vodi komitet koji će restrukturirati obavještajne službe Kraljevstva. Što je, dakako, tragikomično budući da se ubojstvo novinara Khashoggija nije moglo dogoditi, kao ni ostale važne obavještajne operacije, bez naređenja ili odobrenja ultrakonzervativne kraljevske vladajuće obitelji Al Saud, posebice bez naloga operativnog šefa države princa Mohammada bin Salmana.

 

Odmah potom objavljeno je da su smjenjena četiri vodeća dužnosnika obavještajnih službi, uključujući generalnog direktora, generala Ahmeda bin Hassan Assirija te Sauda al-Qahtanija, utjecajnog savjetnika Mohammada bin Salmana. General Ahmed al-Asiri, bio je jedna od najvažnijih ličnosti u kraljevstvu, najvatreniji zagovornik sudjelovanja saudijske vojske u napadu na Jemen kao i zaoštravanju odnosa s Katarom. General al-Asiri nedavno je imenovan za savjetnika princa Mohammada.

 

Ta čistka na vrhu obavještajne zajednice očajnički je pokušaj kraljevske obitelji da stvori dojam kako krunski princ Mohammad nije imao veze s ubojstvom te da ga zaštiti od sve većih kritika.

 

Samo je Trump tvrdio da su nevini

 

Jasno je da u ovu verziju događanja nitko razuman neće povjerovati, osim možda američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je dugo tvrdio da su Khashoggija vjerojatno ubili ubojice koji su djelovali samostalno. Rastući međunarodni pritisak, komentari američkih dužnosnika te na kraju priznanje Rijada prisilili su Donalda Trumpa da ipak prizna Khashoggiovu smrt. Trump je ustvrdio da je priopćenje saudijske vlade “dobar prvi korak”, ali je ipak dodao kako je ono što se dogodilo nesretnom novinaru “neprihvatljivo”. Trump je zaključio kako se zalaže za eventualne najavljene sankcije ako one neće narušiti savezništvo SAD-a i Saudijske Arabije te narudžbu američkog oružja vrijednu 100 miljardi dolara.

 

Jedan od vodećih republikanskih senatora Lindsey Graham u nizu je tweetova zapisao kako je vrlo sumnjičav prema priopćenju iz Rijada, jer su najprije govorili da je Khashoggi napustio konzulat, a sada pak govore da je stradao u tučnjavi o kojoj princ Mohammad nije imao pojma.

 

‘Ako ih Trump neće kazniti, Kongres hoće’

 

Kalifornijski demokratski kongresmen Adam Schiff, član Odbora za obavještajne poslove, izjavio je kako tvrdnje Saudijske Arabije da je Khashoggi “ubijen dok se svađao s desetak policajaca nisu vjerodostojne”. Schiff je rekao kako se Khashoggi borio u konzulatu, “za svoj život s ljudima koji su ga došli uhvatiti ili ubiti”. Zaključio je: ”Ako Trumpova administracija neće kazniti Saudijsku Arabiju za Khashoggijevu smrt, tada će to učiniti Kongres.”

 

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders izjavila je kako će SAD pratiti međunarodnu istragu o Khashoggiovoj smrti te da će se zalagati za pravedan, pravodoban i transparentan sudski postupak.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!