Ne žele ga u Predsjedništvu BiH

Beogradske Večernje novosti: Američka ambasada Dodiku priprema zatvor, danima sjede u Tužilaštvu i spremaju optužnicu

Front19.10.18, 11:34h

Beogradske Večernje novosti: Američka ambasada Dodiku priprema zatvor, danima sjede u Tužilaštvu i spremaju optužnicu
Uoči izbora, iz manjeg entiteta, uveliko se govorilo o mješanju pojedinih stranih zemalja, prije svega Velike Britanije, u izbore sa ciljem da se oslabi Dodikova pozicija. Prema Dodikovima izjavama, u sve je bila uključena i britanska obavještajna služba, koja je, navodni, aktivno radila na tom zadatku

 

Ni poslije izbora, političke tenzije u BiH se ne stišavaju, a prema nekim informacijama, službenici američke ambasade u Sarajevu, u pokušaju da onemoguće Milorada Dodika da preuzme funkciju u Predsjedništvu BiH, pritiskaju Tužilaštvo da protiv njega podigne optužnicu.

 

Za direktan uticaj na Tužilaštvo BiH, kako pišu Novosti, zadužena je Courtney Kline, rukovodilac Kancelarije za vladavinu prava u Ambasadi SAD. Ona, navodno, već danima sjedi u tužilačkim kancelarijama u Sarajevu i inisistira na tome da se, što prije i na bilo koji način, pripremi optužnica protiv Dodika, i to takva koja bi omogućila da on bude priveden i da mu se odredi pritvor.

 

Iza svega, kako navode Novosti, stoji odlazeća ambasadorica SAD Maureen Cormack, čiji mandat su i obilježili oštri sukobi sa Dodikom. Ona je tokom izbornog dana pozivala građane na birališta, a posjetila je i Centralnu izbornu komisiju BiH.

 

Izbor Dodika za srpskog člana Predsjedništva BiH uznemirio je predstavnike zapadnih zemalja zbog njegovih bliskih veza sa Moskvom, ali i zbog insistiranja na samostalnijoj RS i izjavama o mogućoj nezavisnosti tog entiteta.

 

Uoči izbora, iz manjeg entiteta, uveliko se govorilo o mješanju pojedinih stranih zemalja, prije svega Velike Britanije, u izbore sa ciljem da se oslabi Dodikova pozicija. Prema Dodikovima izjavama, u sve je bila uključena i britanska obavještajna služba, koja je, navodni, aktivno radila na tom zadatku.

 

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još