Proizvodili sintetičke droge

FUP i OSA u velikoj akciji 'Giannini': Uhapšene tri osobe i zaplijenjen materijal za proizvodnju droge

Hronika18.10.18, 12:50h

FUP i OSA u velikoj akciji 'Giannini': Uhapšene tri osobe i zaplijenjen materijal za proizvodnju droge
Uhapšene osobe privedene su u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade

 

Radeći na sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga - trgovine materijama koje se koriste u proizvodnji tzv. sintetičkih droga policijski službenici Federalne uprave policije su uz asistenciju Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine započeli s realizacijom operativne akcije kodnog naziva „Giannini“, a vezano za krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. 

 

Aktivnosti su realizovane u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona te po naredbama Općinskog suda u Visokom i Općinskog suda u Sarajevu. 

 

U sklopu navedene akcije, uhapšene su tri osobe s područja općine Visoko, M.F. (1984.), N.S. (1996.) i K.E. (1984.), te su izvršeni pretresi na tri lokacije, kojom prilikom je pronađeno i oduzeto cca. 11 litara tekuće koja asocira na amfetaminsku bazu tzv. “amfetaminsko ulje“ koja je bila najvjerovatnije pripremljena za korištenje u proizvodnji opojne droge amfetamin, putničko motorno vozilo s namjenski urađenim prostorima za krijumčarenje, vojno i civilno vatreno naoružanje, mobilni telefonski aparati i SIM kartice i dr. 

 

Pravovremenim djelovanjem spriječeno je stavljanje u promet nekoliko desetina kilograma opojne droge amfetamin koja bi bila proizvedena iz „amfetaminskog ulja“ a koja supstanca se sukladno Zakonu o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga BiH nalazi na listi tvari i biljki pod strogim nadzorom. 

 

Uhapšene osobe privedene su u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade, nakon čega će u zakonskom roku, biti predata uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu Kantonalnom tužilaštvu ZDK, saopćeno je iz Federalne uprave policije (FUP).  

 

Podsjećaju da su policijski službenici FUP-a tokom jula ove godine provodeći OTA Duga, lišili su slobode tri osobe na području Kantona Sarajevo gdje su pretresima objekata koje su isti koristili pronađene materije koje su korištene za proizvodnju opojne droge amfetamin i metamfetamin te tom prilikom zaplijenjeno više od 5.000 komada tableta koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu metamfetamin tzv. „extazi“, cca. kilogram materije koja  svojim izgledom asocira na opojnu drogu „amfetamin“ te druge materije koje se koriste u ilegalnoj proizvodnji opojne droge.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!