Rektor UNSA Rifat Škrijelj najavio suspenziju ako se ne ispoštuje zakon

Imam daleko više problema na Medicini od Gavrankapetanovića! Dekanesa je na potezu, inače...

Hronika18.10.18, 07:56h

Imam daleko više problema na Medicini od Gavrankapetanovića! Dekanesa je na potezu, inače...
Ne mogu povjerovati da jedno vijeće, koje se sastoji od uglednih ličnosti, može kolektivno glasati protiv zakona. To su za mene zabrinjavajuće stvari, kaže rektor Univerziteta

 

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović je od Uprave za inspekcijske poslove KS-a zatražio usmjereni inspekcijski nadzor Medicinskog fakulteta u Sarajevu zbog, kako tvrdi, kršenja propisa u vezi sa njegovim radnopravnim statusom.

 

Rektor Univerziteta prof. dr. Rifat Škrijelj je za to nezvanično saznao.

 

Izložen pritiscima

 

- Dekanesa bi mogla napraviti još jednu povredu propisa. Ne provodeći odluku UO, mogla bi nanijeti i finansijsku štetu Fakultetu, što je takođe kažnjivo. Ovo pitanje se zaista komplicira, a mene dovode u poziciju da koristim nepopularan potez suspenzije dekana. Nije isključena ta mogućnost, ali je ne bih rado koristio zato što sam već jednom to uradio na pomenutom fakultetu i znam posljedice. Onda Fakultet funkcionira s vršiocem dužnosti, kompliciraju se stvari unutar kolektiva, a mi smo na početku akademske godine, ističe rektor, koji tvrdi da, prema preporuci Ombudsmena BiH, pokušava uvesti zakonit rad na Medicini.

 

- Moram priznati da mi teško ide. Nekidan smo na Senatu opet morali neke odluke NNV-a Medicinskog fakulteta stavljati van snage. Ne mogu povjerovati da jedno vijeće, koje se sastoji od uglednih ličnosti, može kolektivno glasati protiv zakona. To su za mene zabrinjavajuće stvari, a ja sam izložen pritiscima da potpisujem njihove akte. Radit ću to samo ako je u skladu sa zakonom. U širem smislu imam daleko više problema na Medicinskom fakultetu od Ismeta Gavrankapetanovića, kaže rektor.

 

semra-cavaljuga

Dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Semra Čavaljuga

 

Inače, 25. oktobra bit će nova sjednica UO UNSA, na kojoj će se razmatrati pripremljeni odgovor UO i rektora dekanesi Medicinskog fakulteta prof. dr. Semri Čavaljugi, koja je tražila instrukcije o tome kako provesti raniju odluku UO o vraćanju prof. dr. Gavrankapetanovića na posao.

 

Nove povrede

 

- Za mene kao rektora i za UO nema ništa sporno u primjeni odluke. To što Medicinski fakultet, s dekanesom na čelu, ne provodi rješenje i pita nas iz njima poznatog razloga, samo je dobijanje na vremenu. Dekanesa je na potezu, a ona ulazi u nove povrede zakona. To neće ići u prilog, u konačnici, niti Medicinskom fakultetu niti uvaženoj dekanesi, smatra rektor.

 

Od kantonalnih inspektora čekamo odgovor.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!