več sutra za pregovaračkim stolom

Kojović potvrdio: Kreće se bez SDA, pozvali smo SDP i DF na razgovore o formiranju vlasti u KS

Front17.10.18, 18:13h

Kojović potvrdio:  Kreće se bez SDA, pozvali smo SDP i DF na razgovore o formiranju vlasti u KS
Hoće li SDP uspjeti formirati parlamentarnu većinu u skupštinama kantona, a samim tim i vlast bez SDA, moglo bi se već sutra znati, za kada je zakazan prvi stranački razgovor potencijalnih koalicionih partnera

 

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Naše stranke razmatrana je i usvojena opcija formiranja vlasti u Kantonu Sarajevo, ali bez SDA.

 

Kako je za Avaz potvrdio predsjednik Naše stranke Predrag Kojović, iz te stranke upućeni su pozivi SDP-u i DF-u za početak pregovara. 

 

- Sastanak je zakazan za petak, 19. oktobra, u 10 sati u prostorijama Naše stranke. Za sada je odluka da se pokuša napraviti vlast u Sarajevskom kantonu, a nakon toga ćemo za svaki kanton posebno odlučivati - kazao nam je Kojović.

 

Već sutra će za pregovarački sto sjesti delegacije SDP-a i Naše stranke


Hoće li SDP uspjeti formirati parlamentarnu većinu u skupštinama kantona, a samim tim i vlast bez SDA, moglo bi se već sutra znati, za kada je zakazan prvi stranački razgovor potencijalnih koalicionih partnera, saznaje „Dnevni avaz“.   

 

Upućen poziv

 

Cijela operacija formiranja vlasti u kojoj neće učestvovati SDA, trebala bi krenuti iz Kantona Sarajevo, a kako nam je potvrđeno iz nekoliko izvora, sutra će za sto sjesti delegacije SDP-a i Naše stranke.

 

Namjera SDP-a jeste da prvo razgovore obavi sa „srodnim“ strankama, odnosno lijevo orijentiranim. Nakon toga pozivi za pregovore bit će upućeni i ostalim strankama.

 

Tako će nakon Naše stranke poziv dobiti i Demokratska fronta, iako je teško vjerovati da će ova stranka pristati da participira u vlasti, ali je otvorena mogućnost da takvu Vladu KS zastupnici ove stranke podrže u Skupštini.

 

Osim ovih zvaničnih, kako saznaje Avaz, već su se desili određeni neformalni razgovori, prije svega na relaciji Narod i pravda - Naša stranka, odnosno predsjednika Elmedina Konakovića i Predraga Kojovića.

 

Obojica su izuzetno zainteresirana za koaliranje sa SDP-om, ali i drugim strankama, osim sa SDA. Formiranje takvog bloka trebalo bi krenuti iz Kantona Sarajevo, nakon čega će isti scenarij biti prepisan u druge kantone.

 

Ugovor u Zenici

 

Da je takvo nešto izuzetno moguće, postalo je jasno nakon što su prošle sedmice ugovor o saradnji u Zenici potpisale četiri stranke: Nezavisni blok, Narod i pravda, A-SDA i PDA.

 

Ove četiri stranke usaglasile su saradnju te najavile koaliranje s drugim strankama, a sve kako bi se, gdje je god to moguće, vlast pravila bez SDA.  

 

Ispipavanje terena

 

Sastanak koji će biti održan sutra tek je početak i ispipavanje terena. Iduće sedmice, kako nam je rečeno, počet će širi i detaljni razgovori, na kojima bi trebalo definirati i detalje i principe na kojima bi eventualna koalicija funkcionirala.

 

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još