ko će kome pružiti ruke

Prijedlozi za ujedinjenje na svim nivoima vlasti u BiH: Može li puno patuljaka koalicijom neutralizirati Gulivera?!

Front08.10.18, 20:38h

Prijedlozi za ujedinjenje na svim nivoima vlasti u BiH: Može li puno patuljaka koalicijom neutralizirati Gulivera?!
Bit će zanimljivo narednih dana pratiti formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini i ko će kome pružiti ruke. jer će u tom procesu očito biti i "nemogućih" kombinacija

 

Iako je na netom završenim parlamentarnim izborima SDA vrlo ubjedljivi pobjednik na svim nivoima vlasti, već sada je jasno da će se situacija zakomplikovati i da izborna pobjeda ovu stranku ipak može povući u opoziciju. 


Prema prvim informacijama takvo raspoloženje već postoji u Kantonu Sarajevo, a ko se s kim sprema u koaliciju možete čitati u tekstu 'Uzeli' izbore, a mogli bi završiti kao opozicija: U Sarajevu počeli pregovori za vlast bez SDA.


Sličan prijedlog danas je na svom Facebook profilu iznio i bh. umjetnik Damir Nikšić, član SDP-a BiH i kandidat na listi za Skupštinu KS, koji je uz njega poručio sljedeće: "Najvažnije sada je da puno patuljaka koalira i neutralizira Gulivera na svim nivoima vlasti"!  


A u svom prijedlogu Nikšić iznosi:
     

"Predlažem ujedinjenu ljevicu pod nazivom SOCIJALDEMOKRATSKA PLATFORMA BiH (SDP BiH) - (sa SDP-om koji će vratiti originalno ime "Socijaldemokratske stranke" i biti simbolični nukleus, najstariji eksponat socijaldemokratske tradicije - ali jedne nove i mnogostrane ljevice).


Po broju članstva koje ideološki timovi uspiju animirati i učlaniti određuje se predsjedavajuće krilo u predsjedništvu organizacije.


Organizacija je demokratska i decentralizovana, podijeljena na sekcije definisane ideološkim programima, a ne imenima i prezimenima lidera.


Naravno, istovremeno se mora u izbornom zakonu podići izborni prag tako da samo velike stranke/partije mogu učestvovati u vlasti.


Ovako će se zaobići cirkus u parlamentima i d.j.l. partije", napisao je Damir Nikšić u svom postu.

 

U svakom slučaju, bit će zanimljivo narednih dana pratiti formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini i ko će kome pružiti ruke. jer će u tom procesu očito biti i "nemogućih" kombinacija.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još