Salkić pozvao CIK da otkloni propuste

Velike malverzacije i zloupotrebe: Naši građani u inostranstvu nisu dobili glasačke materijale

Front02.10.18, 15:09h

Velike malverzacije i zloupotrebe: Naši građani u inostranstvu nisu dobili glasačke materijale
Ovakvih pojava, dodaje, nema kada su u pitanju glasači poštom u Srbiji i Hrvatskoj, "iako je svima jasno da se dešavaju velike malverzacije i zloupotrebe, o čemu svjedoče mnogi zloupotrijebljeni identiteti". O tome se ovih dana govori u domaćoj javnosti

 

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić danas je upozorio da mnogobrojni građani Bosne i Hercegovine koji žive u inostranstvu nisu dobili glasačke materijale za Opće izbore 2018. godine, te da ne mogu ostvariti svoje demokratsko pravo. 

 

- Mnogi građani iz gradova Kopenhagen i Aalborg u Danskoj, Geteborg i Orebro u Švedskoj, Arnhem u Holandiji, ali i bh. građani u Njemačkoj, Luksemburgu, Belgiji i nekim drugim državama, iako su se registrovali nisu dobili glasački materijal za izbore - saopćeno je iz Salkićevog kabineta. 

 

Pozvao je Centralnu izbornu komisiju (CIK) Bosne i Hercegovine da reaguje i provjeri ove navode te spriječi pojavu koja je bila prisutna, kako smatra, u svim izbornim procesima do sada. 

 

- Naši građani žele da ostvare svoje demokratsko pravo, registruju se za glasanje, a onda, zbog nečijih propusta, neodgovornosti ili zle namjere ne dobiju glasački materijal. Ovakvi postupci zahtijevaju odgovornost i istragu - istakao je on. 

 

Ovakvih pojava, dodaje, nema kada su u pitanju glasači poštom u Srbiji i Hrvatskoj, "iako je svima jasno da se dešavaju velike malverzacije i zloupotrebe, o čemu svjedoče mnogi zloupotrijebljeni identiteti". O tome se ovih dana govori u domaćoj javnosti. 

 

- Građani koji se istinski prijave da glasaju putem pošte vrlo često ne dobiju glasački materijal, što je neprihvatljivo i baca sumnju na korektnost i nepristrasnost Centralne izborne komisije  u ovom slučaju. Pozivam nadležne u CIK-u da otklone propuste, da se svim registrovanim biračima dostave materijali, te da objasne građanima ovakve pojave i utvrde odgovornost pojedinaca za eventualne propuste - kazao je potpredsjednik Salkić.

 

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!