branko petrić o problemima koji se vežu uz ovu instituciju

Predsjednik CIK-a: Izbori su pod žestokim tenzijama i visokom temperaturom... Afere? Ja bih rekao da ih nema, preuveličava se...

Front02.10.18, 09:56h

Predsjednik CIK-a: Izbori su pod žestokim tenzijama i visokom temperaturom... Afere? Ja bih rekao da ih nema, preuveličava se...
Odgovarajući na pitanje o problemu imena umrlih osoba na Centralnom biračkom spisku, Petrić je kazao da niko ne zna koliki je taj broj, ali da se "taj problem preuveličava"

 

Novi predsjednik Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) Branko Petrić negirao je u intervjuu za Dnevni avaz postojanje afera koje se vežu za Komisiju. 

 

- Što se tiče afera, ja bih rekao da afera nema. Postoje određene situacije koje se parcijalno povezuju, toga je uvijek bilo, ali sada je eskaliralo. Meni nisu jasni motivi za to. Afere se pokušavaju iskonstruirati, a nažalost, neki koji imaju dijelom te interese, imaju pipke i u našoj instituciji, ali ona konstruktivna većina, koja se ponaša odgovorno, vjerujem da će i ove izbore, kao i ostale, privesti kraju u skladu sa standardima i zakonom - kazao je Petrić. 

 

Odgovarajući na pitanje o problemu imena umrlih osoba na Centralnom biračkom spisku, Petrić je kazao da niko ne zna koliki je taj broj, ali da se "taj problem preuveličava". 

 

- Mi smo u velikom broju općina izvršili inventuru biračkog spiska i od općina koje su bile neažurne, zatražili smo da iščiste birački spisak, brišući s njega umrle osobe, što su oni i učinili. Nedavno smo mi iz CIK-a obišli 30 općina i detaljno razmatrali to pitanje te ustanovili da problem nije toliki. Također, ako bi u takvim slučajevima došlo do zloupotreba, to bi bilo jasno vidljivo. Moguće je da ima pojedinačnih slučajeva i to treba riješiti i ne generalizirati stvari - naveo je. 

 

Petrić je naglasio da su dosadašnji izbori uvijek ocjenjivani fer i poštenima i u Parlamentu BiH i od međunarodne zajednice, uz sve hendikepe u zakonodavstvu. 

 

- Ovi izbori su pod žestokim tenzijama i visokom temperaturom, ali sam uvjeren da će u krajnjoj liniji dobiti zadovoljavajuću ocjenu. Ako se u svemu ovome provedu bez nekakvih ponavljanja i incidenata i da se implementiraju rezultati, to će biti uspjeh - rekao je predsjednik CIKBiH za Dnevni avaz.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!