Muftije Islamske zajednice o izborima u BiH

Imamo saznanja da se u RS trguje glasovima Bošnjaka... Glasajte prema vlastitoj savjesti i islamskom moralu!

Front26.09.18, 17:26h

Imamo saznanja da se u RS trguje glasovima Bošnjaka... Glasajte prema vlastitoj savjesti i islamskom moralu!
Posebno su pozvali Bošnjake iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska da, ukoliko nisu glasali putem pošte, dođu zajedno sa svim drugim građanima na dan izbora i glasaju u mjestima iz kojih su protjerani

 

Muftije Islamske zajednice u BiH danas su na radnom sastanku, pored ostalog razmatrali trenutnu situaciju u društvu i Zajednici u kontekstu predstojećih izbora, saopćila je agencija MINA.

 

Na sastanku s reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem i zamjenikom reisu-l-uleme Huseinom ef. Smajićem, muftije su analizirali ulogu Islamske zajednice u izbornom procesu i izazove s kojima se susreću njeni imami, nosioci vjerskog autoriteta i članovi.

 

Posebna zabrinutost je izražena zbog saznanja da su u moguće izborne prevare uključene političke stranke iz okruženja, pojedini zvaničnici susjednih država i njihovih institucija.

 

Pored toga, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ima saznanja da se u manjem bosanskohercegovačkom entitetu organizovano trguje glasovima Bošnjaka povratnika, a da je ta pojava posebno izražena u Srebrenici i drugim zonama počinjenog genocida.

 

Stoga su muftije uputili apel prije svega muslimanima, ali i svim građanima, da ne podliježu pritiscima i da ne trguju svojim pravom i slobodom, istovremeno pozivajući sve domaće i međunarodne institucije uključene u provedbu izbora da učine sve kako politička korupcija ne bi obesmislila izborni proces.

 

Članovi Vijeća muftija iz Bosne i Hercegovine su još jednom podsjetili pripadnike Zajednice na veliku cijenu svoje slobode koju su platili kao narod i kao građani Bosne i Hercegovine. Istakli su kako bi nas sve izbjeglice i migranti koje ovih dana susrećemo u našim gradovima trebali podsjetiti na to šta se dešava s narodima koji izgube svoju slobodu i efikasnu državu koja o njima može brinuti.

 

Posebno su osudili govor mržnje prema islamu i muslimanima, koji se mogao čuti i prije zvaničnog početka predizborne kampanje, te pokušaje uvlačenja Islamske zajednice i njenih autoriteta u izborne kampanje.

 

Islamska zajednica je očekivala od svih političkih subjekata da u predizbornim programima i tokom kampanje građanima ponude konkretna rješenja brojnih socijalnih, ekonomskih i uopće životnih problema građana.

 

Muftije su još jednom pozvali sve članove i pripadnike Islamske zajednice da iskoriste građansko pravo i glasaju prema vlastitoj savjesti i islamskom moralu. Posebno su pozvali Bošnjake iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska da, ukoliko nisu glasali putem pošte, dođu zajedno sa svim drugim građanima na dan izbora i glasaju u mjestima iz kojih su protjerani.

 

Muftije su uputili poruku nosiocima vjerskog autoriteta, prije svega imamima, hatibima i muderisima da ne podlegnu političkim pritiscima i da slobodno i dostojno nastave svoju misiju podsticanja na dobro i odvraćanja od zla jasno insistirajući na promociji univerzalnih islamskih vrijednosti i morala u našem društvu.

 

Apelovali su da građani, prije svega pripadnici Islamske zajednice, ne podliježu populizmu i da biraju one koji daju prednost općem dobru nad ličnim interesima. Pozvali su muslimane da daju svoj glas onima za koje su uvjereni da će čuvati vjeru, tradicionalne vrijednosti našeg naroda i njegovu državu.

 

Muftije su naglasili kako muslimani ne mogu birati one koji su u politici isključivo zarad ostvarenja svojih ambicija, koji pokazuju lažnu brigu ili iza kojih stoje tuđi ciljevi jer je to najbliži put da naš narod bude uklonjen s realne političke scene.

 

Potrebno je, smatraju muftije, birati one koji su vrijedni, odgovorni, spremni za dijalog, vjerodostojni i opredijeljeni da pomažu i grade, a ne da ruše i zameću sukobe; one koji će štititi život, imetak i čast svakog ljudskog bića; koji će se boriti protiv mržnje i isključivosti, a zalagati se za istinu i pravdu. Povjerenje treba ukazati onima koji nedvosmisleno jačaju državnost Bosne i Hercegovine i koji svakom njenom građaninu žele dobro i jednaka prava na svakom dijelu njene teritorije.

 

Muftije pozivaju sve građane bez obzira na pripadnost da ne podržavaju one političke opcije koje siju smutnju i podstiču podjele među ljudima i narodima. Osudili su i prijetnje blokadom izbornih rezultata u slučaju da određene političke opcije ne ostvare svoje političke ciljeve. Država i narod ne smiju biti taoci bilo čijih političkih ambicija te se muftije nadaju da će se izborni rezultati bez odgađanja implementirati.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!