U ČOVIĆA RODILO, MAŠALA/ HRVATI RAZAPELI LIDERA HDZ-A

Kuće i stanovi u Mostaru i Makarskoj, zemljišta, automobili: Ovaj čovjek najbolji je dokaz da se isplati biti 'zaštitnik hrvatskih interesa'!

Front22.09.18, 20:02h

Kuće i stanovi u Mostaru i Makarskoj, zemljišta, automobili: Ovaj čovjek najbolji je dokaz da se isplati biti 'zaštitnik hrvatskih interesa'!
Tko zna s koliko bi ovozemaljskih blaga danas raspolagao Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, da iz mračnih devedesetih nije isplivao kao zaštitnik tamošnjih Hrvata koji, inače, masovno napuštaju BiH

 

Izvor: Slobodna Dalmacija
Piše: Vladimir Matijanić 


Na temelju imovinskih kartica koje su kandidati za članove Predsjedništva BiH na listopadskim izborima predali Centralnoj izbornoj komisiji te podataka prikupljenih u Centru za istraživačko novinarstvo, može se zaključiti kako profesionalno bavljenje politikom i dugogodišnja zaštita tzv. nacionalnih interesa spada u lukrativnije poslove u susjednoj državi.

 

Eto, na primjer, tko zna s koliko bi ovozemaljskih blaga danas raspolagao Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, da iz mračnih devedesetih nije isplivao kao zaštitnik tamošnjih Hrvata koji, inače, masovno napuštaju BiH. Čović ih vjerojatno neće slijediti, jer gdje bi u širokom svijetu imao mjesečnu plaću od 5622 konvertibilne marke, s dodacima od 1047 kao član Predsjedništva i mjesečnim honorarom od tisuću maraka. Supruga mu ima plaću od svega tisuću maraka, što je nije spriječilo da uštedi 20 tisuća maraka.

 

Kako donosi portal Klix, od nekretnina, Čović je vlasnik kuće nepoznate vrijednosti sa zemljištem od 1160 kvadrata u Ljutom Docu kod Širokog Brijega, zatim još 560 kvadrata zemljišta u istom mjestu te stana u Mostaru procijenjenog na 33.542 KM, koji dijeli sa suprugom.

 

I djeca isto

 

Čovići navode i kuću sa zemljištem u Mostaru od 3292 kvadrata, a supruga Bernardica, ona s malom plaćom, ima stan u Makarskoj, vrijedan 138 tisuća KM i suvlasnica je poslovnog prostora u Mostaru od 80 tisuća KM. Skrbnik Hrvata sa suprugom raspolaže dvama automobilima, Toyotom i Audijem 3, vrijednim 150 tisuća KM.

 

Nije neisplativo predstavljati ni Srbe. Eto, na primjer, baveći se tim poslom Milorad Dodik mjesečno zarađuje 3899 KM, s mjesečnim dodatkom od 33 KM za funkciju predsjednika Republike Srpske. Prijavio je i prihode od poljoprivrede te od iznajmljivanja kuće od po sto tisuća KM, a supruga Snježana također se hvali prihodima od poljoprivrede od 45 tisuća maraka. Dodik ima kuću, zgradu i zemljište u Romanovcima kod Bosanske Gradiške, dva stana, kuću i garažu u Beogradu, sa suprugom dijeli stan u Laktašima. Ona ima poslovni prostor i zemljište u Laktašima te zemljište u Bakincima, Krnetama i Romanovcima kod Laktaša. Kći im Gorica vlasnica je stana u Banjoj Luci, a ni za jednu od pobrojanih nekretnina nije navedena vrijednost.

 

Dodik nije naveo ni marku svoga automobila, ali jest vrijednost – 40 tisuća maraka. Marljiva Snježana, pak, ima Peugeota od 25 tisuća maraka, a njihov potomak Igor vlasnik je nepoznatog automobila procijenjenog na 50 tisuća maraka.

 

Kandidat Stranke demokratske akcije Šefik Džaferović hvali se mjesečnom zastupničkom plaćom od 4904 marke s dodatkom od 840 maraka, dok mu supruga Vildana svakog mjeseca zaradi 1400 maraka. Suvlasnici su stana u Zenici procijenjenog na 120 tisuća maraka i stana u Sarajevu od 90 tisuća maraka.

 

U Zavidovićima ima 10.025 kvadrata zemljišta vrijednog 20 tisuća maraka, kuću s dvorištem od 45 tisuća maraka, a kći Jasmina u Sarajevu je vlasnica stana od 53 kvadrata. U Džaferovićevoj imovinskoj kartici je i Renault Megane (30 tisuća KM). Džaferović je stigao nagomilati i ušteđevinu od 20 tisuća KM i 15.400 eura deponiranu u bankama, a zajedno sa suprugom opterećen je s po dva kredita: on od 40 i 50 tisuća maraka, a ona od 100 i 30 tisuća maraka.

 

Ne može sve stati

 

Željko Komšić, kandidat Demokratske fronte, naveo je stan od 58 kvadrata u Novom Sarajevu i očev stan od 72 kvadrata, vrijedan 150 tisuća maraka. Supruga Sabina s bratom dijeli vikendicu i zemljište od tisuću kvadrata, vrijedno 100 tisuća maraka, a vlasnica je i trećine apartmana na Vlašiću procijenjenog na 50 tisuća maraka. Komšić vozi Audi Q3 vrijedan 20 tisuća maraka, a supruga Daihatsu nepoznate vrijednosti. Uštedio je tri tisuće maraka, iako do 2026. otplaćuje kredit od 105 tisuća maraka.

 

Da ih nabrojimo još trojicu, potrošili bismo previše prostora, pa ćemo, na koncu, baciti oko na dio imetka Fahrudina Radončića, predratnog novinara i poratnog tajkuna, predsjednika Saveza za bolju budućnost BiH. Prijavio je dividendu nešto veću od tri i pol milijuna maraka, prijenos vlasničkog udjela koji neznatno prelazi devet milijuna maraka, imovinu bivše supruge Azre u koju spadaju kuća i zemljište u Donjoj Vogošći, površine 4166 kvadrata, vrijedni 70.500 maraka, te još jedna kuća i zemljište na istoj lokaciji, površine 24.749 kvadrata i vrijednosti od 160 tisuća maraka. Stekla je i 48.271 metar kvadratni zemlje od 272.486 maraka te stan u sarajevskoj Općini Centar površine 72 kvadrata, procijenjen na 161.978 KM.

 

Fahrudin, osobno, vlasnik je i dijelom suvlasnik zemljišta u Donjoj Vogošći i Plavu u Crnoj Gori površine 11.210 kvadrata i vrijednosti od 170 tisuća KM, ima i nekretnine u Porto Montenegru u Crnoj Gori – tri stana i pet garaža, sve skupa vrijedno sedam milijuna i nešto više od 700 tisuća maraka. Na istoj lokaciji i sin mu Irhad ima stan i garažu – želite li ih kupiti, platit ćete 1.329.400 maraka.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još