reagovao na izjave predsjednika srbije

Džaferović: Kontrola naoružavanja je obaveza iz Dejtona, Vučić je bespotrebno nervozan

Front19.09.18, 18:04h

Džaferović: Kontrola naoružavanja je obaveza iz Dejtona, Vučić je bespotrebno nervozan
A kontradiktorna je i Vučićeva izjava da je naoružavanje interna stvar Srbije

 

Povodom rasprave o regionalnom naoružavanju, te najave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o održavanju vojnih vježbi, reagovao je kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

 

– Predsjednik Srbije na dobronamjernu opasku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o neskladu između miroljubive retorike i naoružavanja je bespotrebno  reagirao uznemireno i nervozno. Ukoliko je Vučić uistinu opredijeljen za mir i stabilnost, onda nema nikakve potrebe za kontradiktornim izjavama i postupcima kojima svjedočimo, niti za bilo kakvu nervozu.

 

A kontradiktorna je i Vučićeva izjava da je naoružavanje interna stvar Srbije. Jer  i sam predsjednik Srbije zna da to nije tako. Srbija je potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, prema čijem Aneksu 1B je predviđena regionalna kontrola naoružavanja. Iz toga je proizašao i Bečki dokument, koji su potpisale sve članice Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), a kojim je predviđena transparentnost i razmjena informacija između država o naoružavanju, upravo kako bi se steklo povjerenje među njima.

 

Vučićeva izjava da BiH “ne treba biti briga da li će Srbija imati jedan tenk više” potpuno je protivna Dejtonskom sporazumu, Bečkom dokumentu i principima evropskog sigurnosnog sistema.

 

S obzirom na iskustva iz 90-ih i ulogu Miloševićevog režima u agresiji na BiH, mi ćemo svakako nastaviti da propitujemo i bavimo se pitanjima koja se odnose na naoružavanje u regiji, bez obzira na Vučićeve reakcije. Sve što se događa pratit ćemo jako pažljivo. Istovremeno ćemo nastaviti da transparentno razvijamo namjensku industriju i jačamo naše odbrambene kapacitete.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!