Midhat Hubijar o poslovanju Turističke zajednice KS

Teške optužbe na račun Konakovića i Muzura: Gdje su nestali milioni, kako i čijim kumovima su dijeljeni honorari

Hronika19.09.18, 15:22h

Teške optužbe na račun Konakovića i Muzura: Gdje su nestali milioni, kako i čijim kumovima su dijeljeni honorari
Ministar je najavio kako će se ovaj izvještaj naći i na sjednici Vlade te da očekuje da ga Vlada KS-a proslijedi Tužilaštvu KS-a na dalje postupanje

 

Poslovanjem Turističke zajednice KS-a za period 1.1. 2017. do 13.6.2018. bavit će se Tužilaštvo KS-a, izjavio je Muharem Šabić, ministar privrede KS-a, a obrazložio je i zašto.

 

- U Zakonu o turizmu KS-a ključno je da 70 posto prikupljenih sredstva mora ići u projekte u vezi turizma. Od ranijeg menadžmenta TZ krajem prošle godine očekivali smo novi finansijski plan za 2018. Dobili su uopšten materijal koji nije urađen po odgovarajućoj metodologiji. TZKS-a je nastavila da radi po inerciji, oglušili su se o naše urgencije da se dostavi novi, potpun materijal i da bi se poslovanje TZKS-a dovelo u zakonske okvire pokrenut je postupak upravnog nadzora, a nakon toga sam se obratio i budžetskoj inspekciji. Bilo je očito da je TZKS-a ušla u fazu kada moramo reagovati i Vlada KS-a je odlučila na prijedlog Ministarstva privrede da uvede Povjereništvo, te da smijeni dotadašnji menadžment. Nakon toga je urađena revizija materijalno–finansijskog poslovanja, angažirana je renomirana svjetska kompanija iz te oblasti Deloitte i materijal je završen prije sedam dana - objašnjava ministar Šabić i naglašava da je izvještaj pokazao niz kršenja Zakona o poslovanju, turizmu, javnim nabavkama, netransparetnog trošenja itd, prenosi Oslobođenje.

 

Ministar je najavio kako će se ovaj izvještaj naći i na sjednici Vlade te da očekuje da ga Vlada KS-a proslijedi Tužilaštvu KS-a na dalje postupanje.

 

- Posebno su zabrinjavajući podaci o velikom broju pokroviteljstava, nekih događaja nema uopšte u finansijskom planu, a u pitanju su ozbiljna sredstva koja dolaze na račune TZ-a po dva osnova; boravišnoj taksi i članarinama. Članarina koja postoji u regionu i svijetu zavisno od pravnog statsusa iznosi 0,05 posto od prihoda pravnih lica i 0,025 posto za fizička lica koja imaju direktne koristi od turizma - izjavio je Šabić.

 

Midhat Hubijar, novi predsjednik Turističke zajednice KS-a, naglasio je kako je u TZKS-a učinjen "masakr institucije".

 

- Ovaj masakr je svojim odlukama predvodio bivši premijer KS-a Elmedin Konaković, čovjek koji sa trotoara i sa ulice šalje poruke o narodu i pravednosti, a nije vratio ni stare dugove firmama u kojima sam ja bio rukovodilac, ali i drugima. Ovdje je na djelu bila bahatost, sila, nepoštovanje zakonitosti, nepoštovanje Zakona o javnim nabavkama, netransparentno trošenje sredstava i svega ostaloga. Prethodna uprava sa Nerminom Muzurom na čelu provela je niz nezakonitih radnji. Elmedin Konaković stalno govori da uhljebljavanje svojih ljudi preskupo košta ovo društvo, a upravo jedan takav primjer uhljebljavanja te kršenja zakona koštao je ovu ustanovu. Vlada KS-a kojom je tada predsjedavao Konaković je 2. juna 2017. godine donijela odluku o izmjeni odluke o standardima i kriterijima imenovanja predsjednika TZ KS-a, a ta odluka je bila potrebna kako bi za predsjednika TZ KS imenovao osobu koja je izabrani zvaničnik, nosilac izvršnih funkcija ili savjetnik. Sve iz jednog razloga, da na mjesto predsjednika imenuje svoga prijatelja sa Fakulteta za sport Nermina Muzura, aktulenog vijećnika u OV Ilidža. Rekao je kako je ključna Muzurova referenca to što se radi o magistru turizma i to je samo jedna u nizu laži Elmedina Konalovića jer je ključna referenca bila prijateljstvo Muzura sa bivšim premijerom. Kada je Muzur smijenjen oglasila se i Konakovićeva partija sa porukom kako su potpuno jasni ciljevi Muzurove smjene, da se iz budžeta izvuče novac, da se koristi za stranačke aktivnosti, te da se pune džepovi stranačkih tajkuna. A istina je da je upravo Konakoviću preko Muzura bio cilj izvući novac iz budžeta, priča Hubijar i naglašava kako je ovo sve utvrdio revizorski izvještaj. I ne samo to, revizorski izvještaj je utvrdio i da je uprava TZKS-a sa Nerminom Muzurom na čelu za period od 1.1. 2018. do 13.6. 2018. prikazala prihod od 107.899 KM, a kontrolom je utvrđeno da je u ovom periodu ostvaren ukupan prihod od 1.454. 811 KM, te da razlika prihoda od 1.346. 912 KM nije uopšte prikazana, odnosno skrivena je - tvrdi Hubijar.

 

- Svi dokumenti idu na Vladu KS-a i ja pozivam Tužilaštvo KS-a da utvrdi kako je nestalo iz evidencije 1.346.912 KM, ko su odgovorne osobe i sa kojim ciljem je to urađeno. Revizorskim izvještajem je utvrđeno da su u TZKS za 17 mjeseci ukupni troškovi službenih putovanja iznosili 608.000 KM. Dnevnice i smještaj za predsjednika TZ KS-a Nemrina Muzura i direktora Ureda za podršku Faruka Čaluka iznosili su 70.000 KM. Ovdje nisu uračunate plate za navedeni period koje su iznosile 104.750 KM. Dakle, ukupan iznos koji su oni uzeli iz TZ KS-a iznosio je 174.750 KM. Utvrđeno je da su troškovi Sajma u Istanbulu koji se održao od 25.1.-28.1. 2018. u ukupnom iznosu od 45.884 KM evidentirani su dva puta, u 2017. godibni u iznosu 45.884 KM po plaćanju i u 2018. u iznosz od 36.465 KM nakon pristiglog fiskalnog računa što je utjecalo da troškovi sajmova budu precijenjeni za 36.465 KM. Faktura u iznosu od 573 KM za troškove prevoza taksijem u Londonu isto je dva puta evidentirana. Napominjem da je Nermin Muzur novac TZ KS-a trošio bez ograničenja, bez saglasnosti i kontrole Nadzornog odbora jer NO nije ni postojao - tvrdi Hubijar.

 

Revizijom je utvrđeno da je u TZ KS na ugovore o djelu za 17 mjeseci potrošeno 91.570 KM.

 

- Govorimo o pljački institucije. Aidi Mahmutović, supruzi Haruna Mahmutovića, kuma bivšeg premijera Konakovića po ugovoru o djelu je mjesečno isplaćivano 1.536 KM, kao i Lejli Mahmutović koja je u TZKS-a isto tako imala savjetodavnu ulogu u Sektoru za javne nabavke. Konakovićevim kumovima ni ovo nije bilo dovoljno. Udruženje građana Kuća kulture, čija je direktorica Aida Mahmutović u dva navrata potpisuje ugovor o pružanju usluga Turističkoj zajednici KS-a u iznosima 5.860 KM i 5.980 KM. Pa, ni to nije dovoljno, na zahtjev Haruna Mahmutovića TZKS u iznosu od 5.134 KM plaća avio karte klubu na čijem se čelu on nalazi - kaže Hubijar i dodaje kako je u izvještaju revizorske kuće navedeno kako TZKS-a u 2017 godini nije provodila postupak javnih nabavki u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, odnosno TZ KS-a nije imala čak ni plan javnih nabavki za ovaj period. Revizorskim izvještajem je utvrđeno da je provedeno više direktnih sporazuma.

 

TZ je u oktobru 2017. godine nabavila dva telefona od dobavljača Univerzalno ukupne vrijednosti 2 005 KM, također u oktobru 2017. godine kupljen je mobitel Samsung od dobavljača BH telekom Sarajevo u vrijednosti 2359 KM i u decembru 2017. telefon Iphone 8 u vrijednosti 1.657 KM.

 

- Nakon popisa u 2018. godini utvrđeno je da nema potpisanih odluka o kupovini telefona niti potpisanih dokumenata o preuzimanju istih. TZKS raspolaže sa Iphone 8, a za ostala tri mobitela ukupne vrijednosti 3.364 KM ne postoji pisani dokument gdje se nalaze niti su fizički dostupni - istakao je Hubijar.

 

Alen Divović, član Povjereništva TZKS-a je naglasio da hotelijeri i ugostitelji nisu imali komunikaciju sa bivšim menadžmentom TZKS-a, te da se kao neko ko dolazi iz realnog sektora nada da će u budućnosti biti bolje.

 

Povjereništvo koje je rukovodilo TZKS-a već na slijedećoj sjednici Vlade KS-a bit će razriješeno, a posao će preuzeti novoimenovani menadžment sa Midhatom Hubijarom na čelu.

 

 

 

(Oslobođenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!