FOTO/ 'Bistra kao flaširana voda'

Na tribini SDA u Sarajevu dijelili vodu s likom Sebije Izetbegović: 'Glasajte za mene, klanjam se samo jednoj sili...'

Front14.09.18, 18:18h

Na tribini SDA u Sarajevu dijelili vodu s likom Sebije Izetbegović: 'Glasajte za mene, klanjam se samo jednoj sili...'
Ono što je izazvalo pažnju javnosti i buru komentara na društvenim mrežama je "predizborna" flaširana voda sa naljepnicom Sebije Izetbegović

 

U sali restorana Popaj, u sarajevskoj općini Centar, jučer je održano predstavljanje kandidata SDA za sve nivoe vlasti na predstojećim oktobarskim izborima u BiH.

 

Međutim najveće oduševljenje je nastupilo, kako piše GlobalCir.com kada je za govornicu izašla prof. dr. Sebija Izetbegović.

 

U nadahnutom govoru kazala je kako je od samih početaka u stranci SDA i da je svojim primjerom željela pokazati da je i u BiH moguće uprkos svemu postići i ostvariti uspjeh.

 

sda-opcina-centar

Foto: SDA

 

Govoreći o bespoštednom javnom linču kojem je bila izložena, profesorica Izetbegović je kazala da je kao i mnogi drugi poznati Bošnjaci prošla kroz tu mašinu koju smatra jednom vrstom inicijacije u politiku.

 

- Pokušavaju nas disciplinirati i to je neprihvatljivo, kazala je profesorica naglašavajući da se klanja samo jednoj sili, svemogućem Bogu.

 

- Nećemo se mi izvinjavati zato što smo najbolji, kazala je Izetbegović uz napomenu da je zajedno sa svojim timom uspjela vratiti preko 80 miliona KM duga Kliničkog centra te zanoviti aparaturu te da je KCUS trenutno u najboljem stanju u posljednjih 20 godina.

 

- Glasajte za mene i dobit ćete zastupnika u Parlamentu koji se neće izmaći kada ga napadnu, naglasila je Izetbegović.

 

sda-sebija-izetbegovic-flasirana-voda

Foto: GlobalCir.com

 

Ono što je izazvalo pažnju javnosti i buru komentara na društvenim mrežama je "predizborna" flaširana voda sa naljepnicom Sebije Izetbegović.

 

Neki od komentara su "Svoju sliku na flašu vode nije stavio čak ni Kim Jong-un", "Nazdravlje nam bilo", "Bistra kao flaširana voda", "Torabi na aparatima", "Ima li na čepu nagradna igra"...

 

Na zvaničnoj stranici SDA ni pomena o obraćanju Sebije Izetbegović

 

Informacija o jučerašnjem skupu SDA, naravno, objavljena je i na zvaničnoj stranici ove stranke, no zanimljivo je da u njoj nema ni pomena Sebije Izetbegović niti ijedne riječi o njenom govoru pred okupljenim članovima.

 

U zvaničnom saopštenju ističe se samo obraćanje kandidata SDA za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, koji je i ovog puta upozorio na pokušaje uvođenja etničkog balansa u procesuiranju ratnih zločina.

 

sefik-dzaferovic

 

– Ja na to neću da šutim i niko od nas ne treba da šuti. Nema etničkog balansa u procesuiranju zločina jer nije bilo etničkog balansa u izvršenju zločina. Armija RBiH je branila BiH, sprječavala zločin, a agresorske vojske su imale zločin kao metod izvršenja agresije. Nismo svi bili isti i neće nas nikada izjednačiti – kazao je Džaferović.

 

Istaknuo je da je ponosan jer je Bošnjak, ali da kao svoj narod osjeća svakog građanina koji voli BiH i osjeća je kao svoju zemlju.

 

– Naš narod nikada neće hodati pognute glave. Hodat će vedra čela i čista obraza jer se mi nemamo čega stidjeti. Mi smo štitili civilizacijske vrijednosti onda kada je našem narodu bilo najteže – kazao je.

 

Velikosrpske i velikohrvatske političke kuhinje, dodao je, govore o navodnoj radikalizaciji, fundmentalizmu i pretjeranim brojkama povratnika sa ratišta u BiH.

 

– Oni to rade da nas kao narod ocrne u Evropi, na Zapadu, gdje mi stremimo, kako bi onda mogli lakše da završe svoje nečasne planove. Naša politička konkurencija na to šuti. Neki, koji konkuriraju na najvišu poziciju, koriste upravo te metode, istaknuo je Džaferović.

 

Podsjetio je kako je vlast predvođena SDA u proteklom mandatu ostvarila značajne rezultate na ekonomskom planu, ali i na euroatlantskom putu BiH, koji je odblokiran nakon višegodišnjeg zastoja.

 

– U isto vrijeme, naša politička konkurencija pokušava da raznim spinovima, smutnjom i populizmom makne SDA iz vlasti. Mi se bitno razlikujemo od njih. I po odnosu prema državi, i u odnosu prema narodu, i u odnosu prema reformama. Mi smo ti koji su pravili iskorake kada smo imali snažan legitimitet. Oni nisu pravili iskorake već su zarad vlasti uništavali i ono što smo mi napravili – kazao je Džaferović.

 

U tom je kontekstu izdvojio sramni Zakon o prebivalištu BiH, kojeg je 2013. godine podržala koalcija SDP-SBB, a čije je usvajanje otežalo povratak prognanih.

 

Dodao je da je SDA najozbiljnija, najorganizovanija i najsposobnija politička stranka u BiH.

 

– Ja sam to vidio obilazeći cijelu BIH. Sve drugo je blijeda kopija. Sve kopiraju. Počeli su da nam kopiraju tribine, prate ih detaljno, prate šta smo kazali, pa ponavljaju to kao svoje stavove. I neka nastave da kopiraju. To i jeste njihov posao i samo su zato i sposobni, a mi ćemo da vodimo državu – zaključio je Džaferović.

 

(GlobalCir.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još