NAKON PROPALE DEBATE NA N1

Iz Kalesije Denis Bećirević poručio: Neka se Džaferović i Radončić svađaju, meni je prioritet ekonomija!

Front12.09.18, 22:09h

Iz Kalesije Denis Bećirević poručio: Neka se Džaferović i Radončić svađaju, meni je prioritet ekonomija!
Današnji dan predizborne kampanje obilježila je svađa oko gostovanja predsjedničkih kandidata na N1. Svoj posredni odgovor na medijsku prepisku između Džaferovića i Radončića SDP-ov kandidat je poslao preko skupa u Kalesiji

 

Kandidat za člana Predsjedništva BiH ispred SDP-a Denis Bećirović danas je, obraćajući se velikom broju građana u Kalesiji, poručio da država Bosna i Hercegovina mora učiniti sve kako bi naša privreda postala konkurentna na međunarodnom tržištu.

 

U svom govoru Bećirović je rekao: 

 

- Naše firme moraju biti poticane da proizvode robu za međunarodno tržište. Država mora mnogo odgovornije voditi politiku poticanja domaće privrede vodeći računa o trendovima i na domaćem i na međunarodnom tržištu.

 

Zadnjih nekoliko mjeseci svjedočimo ugrožavanju egzistencije i krizi sa kojom su suočena brojna mala i srednja poljoprivredna preduzeća i gazdinstva. Malinari, proizvođači smilja u Hercegovini i brojni drugi – svi oni su na koljenima, a govorimo o hiljadama domaćinstava i porodica. Svi plaćaju ceh nepostojanja planskog odnosa države prema poljoprivredi.

 

Država mora aktivno učestvovati u planiranju proizvodnje, kao i u praćenju i analiziranju stanja na tržištu.

 

Država mora i praktično i savjetodavno pomagati proizvođačima u pogledu osiguranja stručne podrške u planiranju zasada, subvencioniranju sadnje tržišno perspektivnih kultura i kontroliranja ponude, kako bi se izbjegla prezasićenost tržišta pojedinim proizvodima.


Konačno, bosanskohercegovačka diplomatska mreža mora početi funkcionisati kao ozbiljna podrška bh. ekonomiji. To mora biti koordiniran sistem vanjske podrške našim proizvođačima i izvoznicima koji će djelovati u sinhronizaciji sa relevantnim institucijama u zemlji i inostranstvu na osiguranju plasmana naših proizvoda.

 

Sve što sada imamo je rascjepkan, razderan parasistem u službi povlaštenih pojedinaca koji diplomatiju vide kao priliku za ugodan, višegodišnji odmor. Nasuprot tome, naša diplomatska i konzularna predstavništva moraju profunkcionisati kao mreža koja potiče rast, ali i amortizuje i sprječava ʹpadanjeʹ naših privrednika - zaključio je Bećirović.

 

(DEPO Portal/ak)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!