TELEVIZIJE GUBE POVJERENJE

Veliko istraživanje prije 7. oktobra: Šta građani zaista misle o ovogodišnjim izborima i kome vjeruju?

Front12.09.18, 13:49h

Veliko istraživanje prije 7. oktobra: Šta građani zaista misle o ovogodišnjim izborima i kome vjeruju?
Istraživanje je provela Agencija IPSOS iz Sarajeva na uzorku od 1004 ispitanjika/ce CATI metodom prikupljanja podataka, a u okviru BASE projekta koji finansiraju Evropska unija i USAID, a provodi konzorcij BH novinari – Boram i Koalicija Pod lupom

 

 

Sedam od deset građana smatra da izbori u BiH nisu slobodni, dok 56% tvrdi da će sigurno glasati na predstojećim izborima


Mediji su osnovni izvor informacija pri donošenju odluka na izborima za 47% građana Bosne i Hercegovine, a čak 70% ispitanika smatra da izbori u BiH nisu slobodni, pokazalo je ispitivanje javnog mnijenja 'Mediji i građani na izborima', čiji su rezultati predstavljeni danas na press konferenciji u prostorijama Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.


Istraživanje je provela Agencija IPSOS iz Sarajeva na uzorku od 1004 ispitanjika/ce CATI metodom prikupljanja podataka, a u okviru BASE projekta koji finansiraju Evropska unija i USAID, a provodi konzorcij BH novinari – Boram i Koalicija Pod lupom.

 

bh-novinari-gradani-na-izborima


Nalazi istraživanja ukazuju i na to da jedna četvrtina stanovnika BiH odluku o tome za koga će glasati donosi na osnovu osobina kandidata, te da mediji, a zatim i porodica i prijatelji, predstavljaju izvore informacija u koje građani imaju navjiše povjerenja.


Televizija je medij i izvor informacija kojima najviše vjeruju ispitanici u dobi od 60 i više godina i oni najnižeg obrazovnog statusa.


Građani i građanke starosti od 30 do 44 godina značajno više povjerenja imaju u porodicu, prijatelje i Internet, kada je riječ o informacijama koje su za njih važne u porcesu donošenje odluke za koga će glasati.


U Internet najviše povjerenja imaju stanovnici/ce mlađe životne dobi (18-44 godina) te oni visokog obrazovnog statusa.


- Sedam od deset građana smatra da izbori u BiH nisu slobodni. Na prethodnim izborima nije glasalo 24% ispitanika, dok njih 56% tvrdi da će sigurno glasati na predstojećim izborima - istakao je Dario Jovanović, direktor Koalicije "Pod lupom“.


Pored toga, nešto manje od dvije trećine građana BiH bi prijavilo izborni krađu, od čeka 26% anonimno.


- Devet od deset stanovnika/ca BiH protivi se prodaji glasova političkim strankama za novac ili neku drugu vrstu usluge - istakla je Selma Kapo Mulaomerović iz agencije Ipsos koja je realizirala istraživanje.


Na konferenciji je najavljeno provođenje monitoringa medijskog izvještavanja u toku predizborne kampanje Opće izbore 2018, koje će biti provedeno na uzorku od ukupno 30 medija svih formata i iz cijele BiH, u periodu od 7. septembra do 10. oktobra 2018, a na osnovu prilagođene metodologije koju su kreirali univerzitetski profesori iz Banjaluke i Sarajeva.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!