Ne obraćam se onima koji 20 godina znaju kako da glasaju - jer su ucijenjeni

Damir Nikšić svima kojima se politika gadi: I ja sam bio isti, nisam glasao i nije me interesovalo, dok nisam shvatio...

Front11.09.18, 15:38h

Damir Nikšić svima kojima se politika gadi: I ja sam bio isti, nisam glasao i nije me interesovalo, dok nisam shvatio...
Ja se ne obraćam onima koji znaju već dvadeset godina kako da glasaju jer su ucijenjeni da to rade. Ja se obraćam vama kojima se glasanje gadi. Vama koji ste još uvijek slobodni i slobodoumni muškarci i žene. Jedini način jeste masovni izlazak na izbore upravo ove populacije koja se skriva na dan izbora. Barem ovaj put. Zadnji put...

 

Kandidat SDP-a BIH za Skupštinu Kantona Sarajevo na oktobarskim izborima i bh. umjetnik Damir Nikšić na svom Facebook profilu obratio se snima "kojima se politika gadi" i koji 7. oktobra nisu spremni da izađu na izbore - jer smatraju da nemaju za koga glasati! Ako ste među njima, ovo je poruka za vas...

 

Nije lako pokušati promijeniti negativne i nazadne trendove u društvu, u državi, u partiji. Čim uđeš u arenu i počneš se valjati u blatu sa uhljebima, publika sa tribina više ne može da prepozna ko je tu ko pa ti veli da si isti kao i ostali.


Razumijem ih potpuno.


I ja sam bio isti kao i ta publika. Nisam glasao i nije me interesovalo ko i kako će nešto uraditi, samo sam zahtijevao da stvari budu urađene kao i svugdje na svijetu, kao u svim normalnim državama.


No međutim...


U "svijetu" ljudi glasaju. Interesuju se za ono što kandidati imaju reći. Nastoje da razumiju i nauče termine na kojima kandidati već toliko insistiraju (sigurno ne insistiraju 'nako). Nastoje da uvide razlike, nijanse između kandidata i stranaka. Nisu intelektualno lijeni. Nisu glupi i nepismeni. Ili jesu, ali nastoje ne biti ili barem to ne pokazati.


Ne idu linijom manjeg otpora u procesu razmišljanja i stoga ne generalizuju bahato i provincijsko-demagoški da su "svi političari isti". Nastoje da uvide i sami na kojoj poziciji političkog spektra ideološki ili filozofski stoje, onako lično, privatno štobisereklo.
Ne glasaju po inerciji, za pedeset maraka ili paket hrane.


Zamislite da "političari" misle isto tako za birače, da misle da ste svi vi birači isti. Da ste prostitutke i klijenti koji prodaju svoj glas za sendvič, cvaju, petobu, paketić, i da vam trebaju svake dvije godine pred izbore, kao kakvom krdu, zadrobiti u korito koječega od novca koji su vama pokupili.


Zamislite da oni svi misle za vas da ste svi glupi i da ne znate za bolje, niti ste bolje zaslužili (a imaju sve razloge da misle tako o biračkom tijelu sudeći po izlaznosti i po rezultatima izbora).


Zašto bi oni za bilo koga od vas imali i mrvu poštovanja ili se trudili da vam objasne svoje politike, planove i programe pogotovi ako vi tako ispranog i zatupljenog mozga još zahtijevate da vam se obraćaju uprošćenim jezikom na nivou šestogodišnjaka (kao što to meni predlažu u komentarima oni koji su zalutali na ovu stranicu)?


Pričao sam sa mnogima širom BiH i regije, sa radnicima u dijaspori. (Kao što znate: landaram malo više i malo češće među običnim ljudima, više od uhljeba i kravataša, i svih drugih koji stoje na ulici po štandovima samo pred izbore.) Ja sam svoje istraživanje uradio i pričao sa "običnim svijetom". Nisu to glupi ljudi. Oni su samo utučeni i pokradeni. Osiromašeni. Njima treba pomoći.


Zato se ja i ne obraćam njima već se hitno obraćam ovim drugima: progresivnim i naprednim snagama, pametnim i obrazovanim ljudima, poduzetnicima, intelektualcima, studentima koji su digli ruke od demokratije u ovoj zemlji, napustili i prestali da glasaju - da svojim glasom pomognu tim ubogim ljudima, da daju još jednu šansu demokratiji, da daju svoj glas naprednim i liberalnim strankama i pojedincima, da ih ne podcjenjuju i ne omalovažavaju. Jer toliki cinizam u ovoj situaciji već počinje prerastati u perverzan neukus i snobizam koji istinski progresivni i liberalni građani i građanke ove zemlje (ili Evrope ili svijeta) sebi više ne mogu priuštiti.


Važno je sada ne podleći vještački indukovanoj apatiji i defetizmu koji namjenski proizvode centrale vladajućih stranaka i pred izbore šire njihovi botovi poput biološkog oružja masovne distrakcije.


Ja se ne obraćam onima koji znaju već dvadeset godina kako da glasaju jer su ucijenjeni da to rade. Ja se obraćam vama kojima se glasanje gadi. Vama koji ste još uvijek slobodni i slobodoumni muškarci i žene.


Jedini način jeste masovni izlazak na izbore upravo ove populacije koja se skriva na dan izbora. Barem ovaj put. Zadnji put.


Poslije ovoga je gotovo i svi mi napuštamo brod koji tone. Ali samo ovog 7. oktobra - čisto da ne bude da nismo probali - hajde da izađemo i glasamo.


Ima se za koga.


Ne morate glasati ni za mene, ni za SDP ako vam se gadi. Ali evo ima NS. Dajte njima glas, njihovim kandidatima.


Važno je ne podleći priči da su "nepismeni" većina i ne odustati lako. Nisu većina. Oni su samo dovoljno pismeni da glasaju, za razliku od "pismenih" i obrazovanih kojima se to sve gadi.


Zato ne dozvolite da vam spuštaju cijenu i da ih preskupo platite. Nisu vrijedni naše prerane kapitulacije. Nisu oni toliko jaki. Molim vas ne nasjedajte na jeftine seoske provincijske folove. Bolji ste od toga.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!