šta ima, a šta 'nema' nikola špirić

Kćerka uživa u luksuzu u Beču, sin u Beogradu, a čiji je stan u Novom Sadu, Banjaluci, kuća u Drvaru, zemlja...

Front11.09.18, 11:37h

Kćerka uživa u luksuzu u Beču, sin u Beogradu, a čiji je stan u Novom Sadu, Banjaluci, kuća u Drvaru, zemlja...
U međuvremenu postaje čan SNSD-a te kao njihov kandidat na općim izborima 2002. godine dobija poslaničko mjesto u Parlamentu BiH. Tokom mandata bio je član rukovodstva Predstavničkog doma PS BiH

 

Izvor: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

 

Državni parlamentarac i bivši ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić je rođen 1956. godine u Drvaru. Diplomirao je sa 23 godine na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Titulu doktora ekonomskih nauka stekao je 1999. godine na Ekonomskom fakultetu u Istočnom Sarajevu. Oženjen je sa suprugom Nadom sa kojom ima kćerku Jovanu i sina Aleksandra.

 

Tokom svoje političke karijere je bio član pet stranaka: aktivno se počeo baviti politikom 1993. godine kao član Srpske radikalne stranke (SRS). Četiri godine kasnije je osnovao Demokratsku stranku za Banju Luku i Krajinu, a već 1998. prelazi u Srpsku demokratsku stranku u kojoj ostaje dvije godine. Špirić potom ulazi u Partiju demokratskog progresa (PDP), ali se i u ovoj partiji zadržao dvije godine. Na koncu, 2002. godine postaje član i potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

 

Karijeru u ekonomiji Špirić počinje 1980. kao asistent istraživač na Ekonomskom institutu u Sarajevu, a početkom rata u BiH prelazi u Banju Luku gdje predaje na Ekonomskom fakultetu na predmetu Monetarne i javne finansije. 

 

Na izbore 1998. godine izlazi kao kandidat SDS-a i osvaja dvogodišnji mandat u Parlamentu BiH.

 

U junu 2000. godine je imenovan za zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice. Već krajem te godine kao predstavnik PDP-a ulazi u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, gdje ostaje do 2002. godine.

 

U međuvremenu postaje čan SNSD-a te kao njihov kandidat na općim izborima 2002. godine dobija poslaničko mjesto u Parlamentu BiH. Tokom mandata bio je član rukovodstva Predstavničkog doma PS BiH.

 

Na općim izborima 2006. i 2010. godine biran je u Parlament BiH, ali je oba puta umjesto poslaničkih mandata birao funkcije u izvršnoj vlasti. Prvi put na mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a potom ministra finansija i trezora BiH.

 

Na općim izborima 2014. godine Špirić je ušao u Predstavnički dom Parlamenta BiH, gdje u 2018. zarađuje oko 5.500 KM mjesečno. U septembru 2018. godine Špiriću i članovima njegove porodice su Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele sankcije zabrane ulaska u ovu zemlju. Kao razlog ovakve odluke navodi se njegova umješanost u značajnu korupciju. 

 

Špirić je u Banjoj Luci vlasnik vlasnik stana od 125 kvadrata i poslovnog prostora od 110 kvadrata, vrijednih skoro 400 hiljada KM. U imovinskom kartonu iz 2014. godine prijavio je porodično naslijeđe koje ima u Federaciji BiH. Prema zemljišnoknjižnim dokumentima, Špirić je naslijedio kuću i deset hektara zemljišta u Drvaru.

 

U izjavi koju je popunio 2012. godine, prije preuzimanja funkcije ministra finansija, Špirić je napisao da kćerka Jovana posjeduje stan u Beču, a sin u Beogradu. Također, tada je naveo da je on vlasnik stana u Novom Sadu. Ništa od ovog nije naveo u imovinskom kartonu iz 2014. godine.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!