Počeli predizborni skupovi

SBB izbornu kampanju počeo u Srebrenici, SDA u Zenici, a PDA u Tuzli okupila deset hiljada ljudi

Front08.09.18, 09:29h

SBB izbornu kampanju počeo u Srebrenici, SDA u Zenici, a PDA u Tuzli okupila deset hiljada ljudi
Iako je imao pripremljen duži govor, predsjednik PDA BiH Mirsad Kukić samo je pozdravio učesnike skupa, a prema informacijama iz njegovog izbornog štaba, razlog za to je što se zdravstveno nije osjećao dobro

 

Porukom da je Srebrenica grad genocida i neodvojivi dio države Bosne i Hercegovine sinoć je više stotina članova Saveza za bolju budućnost (SBB) započelo izbornu kampanju stranke, a skup je održan u Domu kulture u Srebrenici. 

 

Prije zvaničnog skupa, delegacija SBB-a položila je cvijeće u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari. 

 

Nakon toga, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić s delegacijom je otišao u Konjević-Polje, u posjetu najvećoj bošnjačkoj heroini, nani Fati Orlović. Tokom razgovora u njenoj kući, vidno raspoložena nana Fata ispričala je dio svoje epohalne borbe protiv gradnje pravoslavne crkve na njenoj imovini. 

 

Na skupu u Srebrenici govorio je i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić koji je istakao da ga uopće ne brine ko će u ime srpskog i hrvatskog naroda biti legitimni predstavnik u Predsjedništvu BiH. 

 

- Potpuno sam siguran da ću ih svojom ekonomskom vizijom, dovođenjem stranih investitora, zajedničkim i usaglašenim ekonomskim planom od kojeg će koristi imati cijela zemlja, privući ka Sarajevu i da ćemo, umjesto razarajućih javnih svađa i polemika, imati harmonizirane odnose u najboljem interesu naše zemlje i cijele BiH - rekao je Radončić. 

 

Oko deset hiljada članova i simpatizera iz skoro svih dijelova Bosne i Hercegovine prisustvovali su sinoć skupu u Tuzli kojim je Pokret demokratske akcije (PDA) započeo predizbornu kampanju za Opće izbore. 

 

U tuzlanskom Mejdanu predstavljeni su nosioci listi za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta FBiH, Narodne skupštine RS-a, kao i za skupštine kantona, a prisutne je pozdravio i predsjednik i osnivač PDA BiH Mirsad Kukić

 

Predsjednik Povjereništva Kantonalnog odbora PDA Tuzlanskog kantona i nosilac liste za Skupštinu TK Senad Alić naglasio je da je cilj PDA da se politički i ekonomski položaj TK, odnosno općina TK i grada Tuzle izjednači sa Sarajevskim kantonom. 

 

- Život u TK ne može biti 2,5 puta jeftiniji od onoga u Sarajevskom kantonu. To nije BiH za koju smo se borili. Želimo prekinuti taj trend i dugogodišnje eksploatisanje TK od političkih elita smještenih u Sarajevu. Za takvo stanje krivimo dvodecenijski "maćehinski" odnos političkih elita svih stranaka iz Sarajeva i njihovih lokalnih poslušnika. PDA želi od ovog kantona napraviti mjesto u kojem će njegovi građani ostati, zasnovati svoje porodice i u kojoj će biti jednaki sa svim ostalim građanima naše BiH - poručio je Alić. 

 

Iako je imao pripremljen duži govor, predsjednik PDA BiH Mirsad Kukić samo je pozdravio učesnike skupa, a prema informacijama iz njegovog izbornog štaba, razlog za to je što se zdravstveno nije osjećao dobro. 

 

Stranka demokratske akcije BiH (SDA BiH) sinoć je, pred nešto više od 5.000 simpatizera u Gradskoj areni "Husejin Smajlović" u Zenici te pod sloganom "Snaga naroda", održala prvi predizborni skup te predstavila kandidate za Opće izbore 2018. godine. 

 

Aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović pozvao je glasače da na predstojećim izborima glasaju za kandidate ove stranke, pogotovo za njihovog kandidata za Predsjedništvo BiH Šefika Džaferovića

 

Poručio je kako imaju i planove, projekte i novac da nastave infrastrukturne projekte, pogotovo putne komunikacije kojima žele povezati sve krajeve BiH. Sve historijske projekte, poručio je, žele okončati do 2026. godine. 

 

Kandidat za Predsjedništvo BiH Šefik Džaferović istakao je kako se u SDA uvijek odlučivalo timski.   

 

- Za ovu zemlju i ovaj narod. Nije ovo šalni posao. Ovo je vrlo ozbiljan posao, tako je od rahmetli Alije Izetbegovića pa do danas. I tako će i ostati, neka znaju. Imam poruku za one koji nasrću na BiH. Tu ću im poruku svaki dan ponavljati. I kada budem u Predsjedištvu BiH. A ta poruka je: Okrenimo se dijalogu i saradnji, i razvoju ekonomije, jer u destrukciji nikada nećete uspjeti. Neće vam to dozvoliti SDA. I ja, kao član Predsjedništva - poručio je Džaferović. 

 

O motivima svog povratka u politiku govorio je glumac Emir Hadžihafizbegović, a u muzičkom dijelu, između ostalih, nastupio je i Hari Mata Hari.

 

 

 

(Fena/az)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!