ZBOG ZLOUPOTREBE POLOŽAJA I POLITIČKOG PRITISKA

Dr. Gavrankapetanović počinje borbu za povratak na Medicinski fakultet: Ugledni ljekar podnio krivične prijave protiv...

Hronika30.08.18, 09:10h

Dr. Gavrankapetanović počinje borbu za povratak na Medicinski fakultet: Ugledni ljekar podnio krivične prijave protiv...
Prof. Gavrankapetanović navodi da neće odustati od svojih prava koja mu pripadaju. Riječ je, kako kaže, o političkom pritisku jer je javno iznosio mišljenje zajedno sa ostalim kolegama ortopedima kritikujući odnos generalne direktorice KCUS-a dr. Sebije Izetbegović prema ljekarima u najvećoj zdravstvenoj ustanovi BiH

 

Prof.dr. Ismet Gavrankapetanović putem svojih advokata podnio je krivičnu prijavu Federalnom tužilaštvu protiv dekanese Medicinskog fakulteta u Sarajevu Semre Čavaljuga, članova Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu, rektora UNSA-e Rifata Škrijelja, Medicinskog fakulteta UNSA, Univerziteta u Sarajevu, te NN lica koja su iskorištavanjem političkog položaja u FBiH posredovala da prijavljeni učine službenu radnju koju ne bi smjeli učiniti, odnosno da ne učine službenu radnju koju su morali učiniti, piše Patria.


U krivičnoj prijavi, koja je agenciji Patria pokazana na uvid, navode se imena svih članova Upravnog odbora, a u opisu prijave navodi se da su članovi na sjednici održanoj dana 17. jula 2018. godine glasali protiv prijedloga rješenja Službe za pravne poslove UNSA povodom prigovora prof. Gavrankapetanovića od 9. maja 2018. godine.


Predsjednik UO je Murat Ramadanović, a članovi Mersiha Slipičević, Sifet Kukuruz, Sandra Začinović, prof. dr. Dijana Avdić, prof. dr. Kasim Bajrović, prof. dr. Jasminka Gradaščević-Sijerčić, prof. dr. Abidin Deljanin, acc. prof. dr. Dejan Milošević, ddr. Lidija Zvačko i Haris Zahiragić, predstavnik studenata.


Prijava se odnosi na krivična djela zloupotreba položaja ili ovlasti, nesavjestan rad u službi, protuzakonito posredovanje, povreda ravnopravnosti u zapošljavanju, povreda prava iz radnog odnosa prema Krivičnom zakonu FBiH.


Također, navodi se da su ta krivična djela izvršila prijavljena lica kao i da su NN osobe vršile nedozvoljen utjecaj na prijavljene, poticanjem i pomaganjem u izvršenju tih krivičnih djela.


Na toj sjednici članovi UO su sa pet glasova protiv i tri za glasala protiv povratka prof. Gavrankapetanovića u nastavni proces Medicinskog fakulteta. Ista tačka naći će se na dnevnom redu sjednice zakazane za petak 31. avgust.


Prof. Gavrankapetanović dobio je otkaz na Fakultetu nakon što je sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) početkom godine prešao da radi u Opću bolnicu kao ortoped. Osim Gavrankapetanoviću, ugovori na Fakultetu su raskinuti i sa desetak drugih profesora i asistenata koji su u približnom vremenskom periodu napustili KCUS i prešli da rade na druge klinike.


Stručne službe Fakulteta dale su pozitivno mišljenje. Profesoru Gavrankapetanoviću treba odobriti povratak na Fakultet.


Prof. Gavrankapetanović navodi da neće odustati od svojih prava koja mu pripadaju. Riječ je, kako kaže, o političkom pritisku jer je javno iznosio mišljenje zajedno sa ostalim kolegama ortopedima kritikujući odnos generalne direktorice KCUS-a dr. Sebije Izetbegović prema ljekarima u najvećoj zdravstvenoj ustanovi BiH.


Od 11 članova Upravnog odbora četiri člana je imenovala Vlada Kantona Sarajevo, a ostalih sedam članova su iz akademske zajednice među kojima i jedan predstavnik studenata.

 

(Patria/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!