HAJKA NA NEPODOBNE - KOVAČEVIĆ NIJE NI PRVI NI POSLJEDNJI

Šta ćeš ti ovdje?! Volio bih da dobiješ pritisak, da ti srce otkaže! Kako Dodik časti novinare kada mu nisu po volji...

Hronika27.08.18, 12:33h

Šta ćeš ti ovdje?! Volio bih da dobiješ pritisak, da ti srce otkaže! Kako Dodik časti novinare kada mu nisu po volji...
Zašto su novinari dopustili da godinama ovakav odnos prema profesiji postane pravilo ponašanja velikog dijela političara, bez ozbiljnog suprotstavljanja?

 

 

Novinar bijeljinske BN televizije Vladimir Kovačević napadnut je sinoć u Banjaluci, u naselju Oblićevo, ispred zgrade u kojoj živi. Kako je Kovačević napisao na Twitteru, napala su ga dvojica maskiranih napadača metalnim šipkama.


„Prije 20 minuta su me, dok sam se vraćao s posla, dva momka zaskočila i namlatila šipkama na razvlačenje", napisao je Kovačević na svom Twitter-profilu.


"Razvukli su šipke i počeli me udarati. Pokušao sam se braniti, dok su oni udarali po glavi i tijelu tim šipkama. Pozivao sam upomoć, oni su udarali i onda su pobjegli u automobil i odvezli se u nepoznatom smjeru", rekao je za BN TV.


Obustavljen uviđaj?


Iz policije nisu davali mnogo informacija o cijelom slučaju, ali kako su prenijeli neki mediji, uviđaj je ubustavljen "zbog noći", a trebao bi biti nastavljen.


„Trenutno se poduzimaju mjere i radnje na rasvjetljavanju ovog djela i ne možemo vam reći više informacija'', rekli su u policijskoj upravi Banjaluka.


Kovačević je trenutno zbrinut na kirurgiji u Banjaluci s ozljedama glave i tijela. Oglasio se uređivački kolegij medijske kuće u kojoj je Kovačević zaposlen. Najoštrije su osudili napad i zahtijevaju od MUP-a RS-a da što prije pronađe počinitelje ovog brutalnog čina.

 

vladimir-kovacevic-novinar-pretucen-bn-tv


Hajka


Također, uređivački kolegij BN TV-a podsjeća da se već duže vrijeme u određenim političkim krugovima pravi hajka na novinare ove medijske kuće.


"Zbog toga upozoravamo MUP RS-a da što prije osigura slobodu rada i kretanja kako našim tako i ostalim novinarima. U protivnom ćemo biti primorani sami poduzeti korake na zaštiti naših ljudi", poručio je uređivački kolegij RTV BN.


Kovačević je sinoć izvještavao s Trga krajine u Banjaluci i skupa „Pravda za Davida". Inače reakcije stižu sa svih strana. Cijela novinarska zajednica u BiH, doduše pojedinačno, dala je odmah bezrezervnu podršku Kovačeviću i osudila ovaj čin, ocijenivši ga kao udar na demokraciju. Napad su osudili i kolege s RTRS-a, njihov uređivački kolegij.


Osude su stigle i od političara. U moru njih izdvaja se ona predsjednika RS-a Milorada Dodika koji je u nekoliko navrata zabranjivao upravo ovoj medijskoj kući nazočnost na događajima u Palači predsjednika RS-a. „Napad na novinara, napad je na slobodu govora i takvo ponašanje u RS-u se neće tolerirati", rekao je Dodik i pozvao nadležne policijske strukture da što prije rasvijetle ovaj slučaj.


"Dabogda ti srce stalo"


Ipak, Dodik u javnosti ne važi kao netko tko poštuje medije, novinare još manje. Za to neki analitičari krive i same novinare jer su dopustili da godinama ovakav odnos prema profesiji postane pravilo ponašanja velikog dijela političara. Bez ozbiljnog suprotstavljanja.


„Nije zabranjeno, nego me čudi što ćeš ti ovdje. Odakle vam obraz da uopće dođete ovdje, na način kako radite. Možete ići ako hoćete. Što se mene tiče ne morate nikada ni doći." „Jest, napravio sam ovaj objekt, napravio sam to da vas nervira, posebno Vas, gospodine Vidoviću. Tebe lično. Da te stvarno nervira. Volio bih da dobiješ pritisak, da ti otkaže srce", samo su neki od primjera odnosa prvog čovjeka Republike Srpske prema novinarima.


Podijeljena zemlja – podijeljeni novinari, pa tako postoji više udruženja ili njihovih ogranaka koji rade u svom interesu, vrlo često i nacionalnom, ne mareći ni za profesiju ni za novinare pojedinačno.

 

(Deutsche Welle/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!