DOŽIVIO 90 GODINA

Umro čuveni sarajevski arhitekta Ivan Štraus, ostaju njegova remek-djela u gradu na Miljacki

Hronika25.08.18, 18:08h

Umro čuveni sarajevski arhitekta Ivan Štraus, ostaju njegova remek-djela u gradu na Miljacki
Čuveni arhitekta svoj najsnažniji pečat ostavio je u Sarajevu, gradu koji bi bez njega zasigurno izgledao potpuno drugačije

 

Jedan od najistaknutijih bosanskohercegovačkih arhitekata, akademik Ivan Štraus preminuo je danas u Sarajevu, saopćeno je iz Asocijacije arhitekata u Bosni i Hercegovini. 


Rođen u Srbiji 1928. godine, odrastao u Banjoj Luci a profesionalno najviše djelovao u Sarajevu. Višestruko nagrađivani autor, imao je priliku raditi u doba najvećeg građevinskog zamaha bivše nam države te tako realizirati brojne objekte visoke arhitektonske vrijednosti. Predstavnik je jednog doba i jedne arhitekonske scene čije se vrijednosti tek danas pokušavaju adekvatno sagledati izložbama poput one organizirane u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku. 


Nagrade koje je dobio su brojne, a potrebno je izdvojiti međunarodni natječaj za Glavnu poštu, ministarstvo PTT i upravu telekomunikacija u Addis Abebi na kojem je pobijedio zajedno sa arhitektom Zdravkom Kovačevićem te dvije prve nagrade za operu u Sofiji i Džamiju u Oranu (Alžir) u suradnji s Halidom Muhasilovićem


Pored objekata, autor je i brojnih knjiga i izložbi. 


- U svojoj dugačkoj i bogatoj karijeri doživio je i da njegovi objekti budu i barbarski rušeni i ponovo uzdignuti iz pepela. Izvodio je objekte i u ostalim gradovima bivše Jugoslavije poput Muzeja avijacije u Beogradu ali gradeći Elektroprivredu BiH, Unisove nebodere, Shopping centar, Naselje Sunca i hotel Holiday Inn svoj najsnažniji pečat ostavio je u Sarajevu, gradu koji bi bez njega zasigurno izgledao potpuno drugačije - navode iz Asocijacije arhitekata u BiH. 

 

Spahić: Akademik Štraus arhitekta moderne urbane graditeljske kulture

 

Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić povodom smrti akademika Ivana Štrausa izrazio je najdublje saučešće porodici, prijateljima i članovima Akademije nauka i umjetnosti (NUB) Bosne i Hercegovine. 


 - Ivan Štraus je arhitekta moderne urbane graditeljske kulture. Izvanredni i vrhunski arhitektonski projekti i posvećenost graditeljstvu sa snažnim, prepoznatljivim djelom obilježili su Štrausov život i stvaralaštvo. Prepoznat je i nagrađivan njegov izuzetni inovativni i kreativni rad  u zemlji i u svijetu. Štrausova djela i svaki realizovani objekat znak su raspoznavanja savremene arhitektonske umjetnosti - navodi Spahić. 


Štrausovu knjigu "Ahitektura i barbari" Međunarodni centar za mir objavio  je 1995. u ediciji "Grad", saopćeno je iz tog centra.


 

(FENA/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!