PROMJENE NA TRŽIŠTU

Da li je odzvonilo zvijezdama u marketingu: Zašto su influenceri sve više traženi za promociju proizvoda?

Biznis Klub25.08.18, 15:11h

Da li je odzvonilo zvijezdama u marketingu: Zašto su influenceri sve više traženi za promociju proizvoda?
Za razliku od slavnih lica, influenceri su često osobe poput svih nas. Nisu slavne zbog uloga u filmovima, sportskim uspjesima ili slično, već kreiraju određeni sadržaj sa kojim se poistovjećujemo

 

 

Influenceri su postali jako bitni za razvoj bilo kojeg brenda, a danas je baš takav oblik suradnje izmjenio kompletan pristup marketingu. Više nije bitno plaća li brend influencerima promociju proizvoda i usluge ili izgradnju zajednice kojom će povećati komunikaciju na webu, suradnja s kreatorima na YouTubeu i Instagramu može biti korisna u svakom segmentu prodaje.


Nove generacije vjeruju Influencerma te slušaju koje proizvode i robne marke preporučuju. Vrlo su angažovani i uvijek dostupni te je zanimljivo znati da više od 90 posto korisnika društvenih mreža kupuje određeni proizvod ili uslugu nakon što istu vidi online, a 33 posto njih navodi da su im influenceri pouzdani izvor pri donošenju odluke o kupovini. Riječ je o rezultatima istraživanja platforme za kupce Geometry Global, dobivenim na temelju odgovore 1000 ispitanika Generacija Z i Y pa do baby boomera.


Publika ima veliku povezanicu s influencerima koje voli što je jedna od najvažnijih promjena koja se dogodila u marketingu. 


Ulaganje u influencer marketing kontinuirano raste


Prema istraživanjima, 94% marketinških stručnjaka koji koriste influencere za marketing smatraju ih učinkovitim. Zato nije ni iznenađujuće što 39% planira povećati ulaganja u baš Influencer Marketing u idućem razdoblju. Podaci prema kojima influenceri ostvaruju 11 puta veći ROI u odnosu na tradicionalne oblike komunikacije, odnosno 6,50$ povrata na svaki uloženi dolar su oduševljavajući.

 

influenser-bake


Nije bitno da slavna osoba promovira brend


Podaci s Googlea pokazuju da kada je riječ o podizanju brend awareness-a i povećanju prepoznatljivosti robne marke, suradnja s influencerima je četiri puta efikasnija od one s poznatim osobama. Brendovi su još 20-ih godina prošlog stoljeća plaćali poznatima da promoviraju njihove proizvode.

 

No, za razliku od slavnih lica, influenceri su često osobe poput svih nas. Nisu slavne zbog uloga u filmovima, sportskim uspjesima ili slično, već kreiraju određeni sadržaj sa kojim se poistovjećujemo.  Zbog toga je veća vjerojatnost da će potrošači biti više zainteresovani za proizvode i usluge koje promoviraju kreatori sadržaja, od onih koje reklamiraju slavne osobe.


Po čemu su kreatori drugačiji od zvijezda?


Dok slavne osobe trebaju biti besprijekorne, u dobroj tjelesnoj formi i pratiti trendove, potrošači očekuju od kreatora sadržaja na YouTubeu da budu prijateljski raspoloženi, smešni, a ponekad i nesavršeni. Upravo to pojačava njihovu vjerodostojnost.


Dobar primjer za to su najpoznatiji Influenceri BiH Bakir Karasalihović, poznatiji svima kao Bake, Vedran Šimunović, Omer Nadarević, Ahmed Škembić, Angie...te još nekolicina ostalih, koji ostvaruju najveći doseg kod Generacije Z i Milenijalaca od čak 5 miliona gledatelja mjesečno. Osim što su dio najuspješnije mreže influencera u BiH, SEE Digitala, oni su zabavni, otkačeni, vjerodostojni i kreativni.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!