Rusija u tri mjeseca kupila desetke tona zlata

Putin gomila zlato i za to ima dobar razlog: U top 100 po zalihama su BiH, Srbija i Slovenija, a Hrvatska nema ni grama....

Front23.08.18, 20:07h

Putin gomila zlato i za to ima dobar razlog: U top 100 po zalihama su BiH, Srbija i Slovenija, a Hrvatska nema ni grama....
Kupovinom zlata Rusija želi smanjiti svoju izloženost dolaru uslijed zategnutih odnosa između Moskve i Washingtona

 

Rusija gomila svoje zalihe zlata. Samo u julu zalihe skupocjenog metala povećali su za čak 29 tona, piše CNN.

 

Osim toga, Središnja banka Rusije u maju je pospremila 20 tona zlata u svoju riznicu, a u junu dodatnih 17 tona. Povećali su time svoje rezerve u tri mjeseca za čak 66 tona, a ukupna se vrijednost zaliha sada procjenjuje na 76 milijardi dolara. Hitna kupovina zlata poklopila se s dramatičnim smanjenjem američkih vladinih obveznica, odnosno američkog državnog duga u rezervama ruske centralne banke. Trenutno američke obveznice predstavljaju 17 posto od ukupnih rezervi Centralne banke Rusije, što je znatno manje nego na početku godine.

 

Kupovinom zlata Rusija želi smanjiti svoju izloženost dolaru uslijed zategnutih odnosa između Moskve i Washingtona. Također, pripremaju se za potencijalne nove Trumpove sankcije koje bi ih spriječile u prodaji američkih vladinih obveznica, pretpostavka je Eugenea Chausovskyja, višeg analitičara u tvrtki za geopolitičke informacije Stratfor.

 

Prema najnovijim podacima Svjetskog vijeća za zlato Rusija zasad drži šesto mjesto na globalnoj ljestvici zemalja s najvećim zlatnim zalihama. Novim pojačanjem, sada s ukupno 1944 tona zlata, pretekli su Kinu po zalihama, no još uvijek su daleko iza SAD-a koji uvjerljivo drži prvo mjesto s više od 8000 tona. Na drugom mjestu je Njemačka s 3300 tona, a u prvih pet ugurali su se i Međunarodni monetarni fond (MMF) te Italija i Francuska.

 

zalihe-zlata

 

Za razliku od zemalja regiona, Srbije s gotovo 20 tona zlata, Makedonije sa 7 tona, Slovenije s 3,2 i Bosne i Hercegovine s 3 tone, Hrvatska nema ni gram zlata u svojim rezervama. Još 2001. godine Hrvatska narodna banka (HNB) prodala je sve zalihe zlata, ukupno 13 tona za 117 miliona dolara. Prema pisanju Slobodne Dalmacije, dio domaćih ekonomista smatra da hrvatska monetarna politika ne može biti neovisna bez zlata, ali u HNB-u to odbacuju tvrdeći da je zlato rizična investicija.

 

 

(Novac.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!