NASRTAJI NA NOVINARE BIĆE SVE GORI

Ulica i politika preuzimaju uređivanje medija: Jedan detalj otkriva svu pozadinu napada na ekipu BHRT-a!

Hronika21.08.18, 14:59h

Ulica i politika preuzimaju uređivanje medija: Jedan detalj otkriva svu pozadinu napada na ekipu BHRT-a!
Način na koji se napad dogodio, govori da je nasilje nad medijima u BiH dobilo novi prijeteći oblik, u kojem maskirane ulične grupe ne prezaju ni od najtežih oblika napada na ljudsko dostojanstvo i na slobodu medija, navodi se u reagiranju Udruženja BH Novinari

 

 

Upravni odbor Udruzenja/udruge BH Novinari najoštrije osuđuje napad na ekipu BHRT-a, koji se dogodio u ponedjeljak pred ponoć u Konjicu, tokom povratka sa novinarskog zadatka iz Širokog Brijega. Grupa od petnestak maskiranih mladića, odjevenih u crvene majice i sa povezima preko glave nasrnula je na kombi BHRT-a, kojom prilikom su nanijeli teže povrede vozaču i pričinili značajnu materijalnu štetu.


Način na koji se napad dogodio, govori da je nasilje nad medijima u BiH dobilo novi prijeteći oblik, u kojem maskirane ulične grupe ne prezaju ni od najtežih oblika napada na ljudsko dostojanstvo i na slobodu medija. Sinošnji brutalni atak na kolege sa BHRT-a nije nikakvo iznenađenje, jer su prijetnje novinarima na ulici ili posredstvom društvenih mreža, postale svakodnevna stvar.


Cijenimo da je napad na ekipu BHRT-a u Konjicu, politički motiviran kao i raniji napadi na ekipe drugih redakcija. Plašimo se da će napadi učestati i biti brutalniji, što se više budemo približavali zvaničnoj predizbornoj kampanji. 

 

Napad maskirane grupe na kolege BHRT-a ujedno je posljedica nedovoljno energičnih mjera organa gonjenja i prvosudnih institucija. Podsjećamo da još nisu sankcionisani napadači na ekipu BHRT-a i druge novinare tokom februarskih protesta u Tuzli.


Pozivamo nadležne policijske i pravosudne organe HNK da što prije identifikuju i kazne napadače. Ukoliko to izostane, strahujemo da će ulica, pod patronatom politike, konačno potpuno preuzeti uređivanje medijskih programa, a novinarske slobode postati tek pusta iluzija.


Ovakav stav UO BH novinara nameće se i iz činjenice da je prilikom ranijih nasrtaja na novinare izostala reakcija javnosti, pri čemu smo neugodno iznenađeni da napadi na novinare nisu pokrenuli reakciju nevladinih organizacija koje zagovaraju demokratske pa i medijske slobode, navodi se u saopštenju Upravnog odbora BH novinara.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!