Jedna od najpoznatijih interpretatorica sevdalinke

Hanka Paldum otkrila kako dočekuje Bajram, koje je meso najbolje za burek i bez čega ne može biti njena sofra

Nedjeljni magazin21.08.18, 12:46h

Hanka Paldum otkrila kako dočekuje Bajram, koje je meso najbolje za burek i bez čega ne može biti njena sofra
U iščekivanju Barjama Hanka posebnu pažnju poklanja pripremi bosanskih jela, i to onih tradicionalnih, čije je recepte naslijedila od majke i svekrve

 

Kurban-bajram, najznačajniji islamski praznik, sa posebnim emocijama dočekuje se i u porodici Hanke Paldum, jedne od najeminentnijih interpretatorica bosanske sevdalinke.

 

Običaje koji prethode Kurban-bajramu, počev od čišćenja kuće i avlije, pripremanja sofre, a onda kada svane dan, ispraćanja muških članova porodice na bajram-namaz, dočekivanje, gostiju, dijeljenje kurbana… Hanka je kaže, ponijela iz kuće svojih roditelja.

 

- Kao i u svakoj muslimanskoj porodici, koja drži do svoje tradicije i vjere, ne vidim neku veliku razliku dočekivanja bajrama nekada i sada. Barem je tako u mojoj familiji. Jedina razlika je ta što smo nekada manje imali, pa smo se radovali svakoj sitnici, koju bismo tada dobijali. Sve one navike koje me je majka naučila, provodim u svojoj kući i prenosim na svoju djecu. Ta bajramska atmosfera i duhovnost ostali su isti i ja to ljubomorno čuvam - kaže Hanka na početku priče za Coolstyle, sa kojom smo razgovarali u ugodnom ambijentu Art kuće sevdaha na sarajevskoj Baščaršiji.

 

U iščekivanju Barjama Hanka posebnu pažnju poklanja pripremi bosanskih jela, i to onih tradicionalnih, čije je recepte naslijedila od majke i svekrve.

 

- Moja bajramska sofra ne može proći bez dobre čorbe, obično je to teleća, begova ili tarhana, ali i kvalitetne sezonske salate. Često pravim i dolmu, mada je nekad zamijenim zapečenim mesom i pilav-rižom. Naravno, tu su nezaobilazne pite, jer mi Bosanci ne priznajemo sofru bez pite. Jufke sama razvijam, jer sam tako naučila od mladosti, i uvijek moraju biti tanke. Prvo pravim burek, a najbolji je od sjeckane junetine. Ponekad napravim i od mljevenog mesa, ali od posebnog komada sa kojeg mesar prvo ukloni sve žilice, a onda ga isfašira pred mojim očima. Osim bureka, pripremam još i sirnicu i zeljanicu, jer su mi te pite najdraže. Od slatkih zijafeta baklava je nezaobilazna, ali ujutro na Bajram izmiješam i malo halve, kako bi kuća zamirisala. Danas moderne domaćice prave baklavu sa bademima, lješnicima, pistacijama. Nemam ništa protiv, ali ja ostajem vijerna svom starom, provjerenom receptu, i nekako mi je najukusnija baklava sa orasima - govori Hanka.

 

Klanje, a potom dijeljenje kurbana komšijama, familiji, prijateljima, dužnost je koja se u porodici naše pjevačice provodi svake godine.

 

- To su nama majka i otac ostavili u amanet, pa ja sada, zajedno sa sestrom Razom i bratom Mustafom, koljem kurbane prvo za naše umrle roditelje, ali i za žive, nanijetimo na nas, našu djecu, zdravlje sviju nas, sreću, uspjeh, na sve blagodati koje samo dragi Allah dž. š. može da spusti među ljude. Ali, osim mojih kurbana, tu su i kurbani prijatelja razasutih po cijelom svijetu. Prije su oni, u nemogućnosti da sami dođu i provedu kompletan obred, kurbane uplaćivali putem nekih organizacija. Međutim, kada su vidjeli koliko se ja tome posvetim, mnogi me zovu i traže da im to učinim. Za mene je to velika čast. Prije klanja kurbana klanjam po propisu, nanijetim čiji je kurban i kome je namijenjen, a onda mi Mustafa i Raza pomažu oko siječenja mesa i dijeljenja onome kome su najmijenjeni – komšiluku, familiji, prijateljima ili se cijeli kurban nosi u neku ustanovu - objašnjava Hanka.

 

Nakon klanjanja bajram-namaza Hanka u porodičnoj kući, smještenoj u starom dijelu Sarajeva, dočekuje svoju djecu i unuke. Kaže, kako joj je to, kao i svakoj majci, najradosniji dio praznika.

 

- Ove godine bajrami su mi posebno veseli jer mi je kćerka Minela podarila i drugo unuče. Sada je kuća, kada mi dođu Širin i Ishak, puna radosti, smijeha, igre. Naravno, tu su i drage komšije, prijatelji, kojima je moj dom uvijek otvoren, a posebno u bajramskim danima - kaže Hanka Paldum.

 

 

(Coolstyle, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!