FOTO/ ZAVRŠENA PRVA FAZA ADAPTACIJE

Nakon višedecenijskog propadanja, Filmski studio Jagomir dobija novo lice... Pogledajte kako izgleda renovirani prostor

Kultura17.08.18, 12:02h

Kako je decenijama izgledao oronuli prostor Filmskog studija Jagomir, a kako izgleda danas, pogledajte u foto priči DEPO Portala...

 

 

 

 

U godinama nakon rata, sve donedavno, na adresi Fadila Jahića Španca 1 prolaznici su zaticali tužan prizor koji je tek u naznakama podsjećao na zgradu što se nekad izdizala iznad Sarajeva... Na prostranom lokalitetu od čak 20 duluma zemlje, nalazili su se ostaci nekadašnjeg filmskog studija Jagomir, koji datira iz pedesetih godina prošlog stoljeća.


Tu je prvotno bio Bosna film, potom su ga naslijedile filmske kuće Studio film pa  Sutjeska film, poznata po čuvenim ostvarenjima kao što su Bitka na Neretvi, Valter brani Sarajevo, Sjećaš li se Dolly Bell, Miris dunja itd.


Kako je i zašto mali bh. Hollywood dospio u poražavajuće stanje u kojem se nalazio više od dvadeset godina nakon rata, možete čitati OVDJE.. Dolaskom Jasmina Durakovića na mjesto direktora Filmskog centra Sarajevo, i nekadašnji studio na Jagomiru dobija novi život.


Osim  renoviranja, uskoro se u prostoru nekadašnjeg Filmskog studija Jagomir otvara Drive in kino „Dolly Bell“, koje je prvobitno bilo zakazano za ovaj vikend  (18. i 19. august), ali je prolongirano zbog nestabilnih vremenskih prilika.

 

Planirani filmski i muzičko-zabavni program u trajanju od preko sata 4 sata, unutar kojeg su se trebali prikazati digitalno restauirane verzije filmova „Sjeća li se Dolly Bell“ i „Valter brani Sarajevo“, uz prateće goste i nastup benda koji svira repertoar posvećen muzici iz klasika sedme umjetnosti, bit će održan kada se steknu novi uslovi za održavanje.

 

Filmski centar Sarajevo nastavlja sa aktivnostima revitalizacije prostora nekadašnjeg Filmskog studija Jagomir kroz ovu aktivnost, kao i druge  koje uveliko sprovodi preko javne akcije „Sačuvaj filmsko blago BiH. Također, uspješno je završena i prva faza renoviranja i adaptacije dosad zapuštenih prostora u kojima se čuva filmska arhiva centra koje predstavlja kulturno i filmsko blago BiH.


Kako je decenijama izgledao oronuli prostor Filmskog studija Jagomir, a kako izgleda danas, pogledajte u nastavku, kao i u našoj fotogaleriji...

 

jagomir-prije-2
jagomir-poslije-13
jagomir-prije-3
jagomir-poslije-15
jagomir-prije-9
jagomir-poslije-5
jagomir-poslije-1
jagomir-prije-5
jagomir-poslije-12
jagomir-prije-6
jagomir-poslije-7
 
jagomir-prije-8
jagomir-poslije-8
jagomir-poslije-9
jagomir-prije-1
jagomir-poslije-11
jagomir-prije-4
jagomir-poslije-14
jagomir-poslije-4

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad/Foto: Amer Beganović)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još