VIDEO/ VJERSKA SLOBODA ILI ČIN OTPORA

Ispod marame: Zašto u postratnoj i postkomunističkoj BiH sve više mladih žena prigrljuje hidžab?!

ŽENA iN17.08.18, 10:47h

Ispod marame: Zašto u postratnoj i postkomunističkoj BiH sve više mladih žena prigrljuje hidžab?!
'Ispod marame' je film o mladim bh. ženama koje odgovaraju na pitanje iz naslova, ali i mnogo više od toga...

 

 


Nakon terorističkih napada na New York 2001. godine jedan je odjevni predmet postao kontroverzan širom svijeta - hidžab. Vode se žestoke rasprave o tome bi li muslimanke trebale nositi veo u javnosti.


Istovremeno, mlade žene u postkomunističkoj, poslijeratnoj Bosni i Hercegovini sve više prigrljuju hidžab kao simbol vjerske slobode i svojih uvjerenja, a ponekad i kao čin otpora kapitalističkoj slici o tome kako bi ženska sloboda trebala izgledati.


'Ispod marame' je film o tim ženama, a emitovan je sinoć u programu Al Jazeere Balkans.



Realizovan je i produkciji udruženja HAVA Sarajevo, koje su osnovale su redateljice Nejra Latić-Hulusić i Sabrina Begović-Ćorić u 2011. godini i koje ujedno potpisuju i režiju ovog filma.


Glavni cilj udruženja HAVA je afirmacija žena kroz umjetnost i kulturu, a primarni fokus je produkcija dokumentarnih i igranih filmova koji afirmišu mlade autorice ili govore o inspirativnim ženama.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!