TREBA SE SUOČITI S PROSLOŠĆU

Razljutio se Plenković zbog izjave predsjednika Srbije: Ako je i od Vučića, previše je!

Front05.08.18, 19:09h

Razljutio se Plenković zbog izjave predsjednika Srbije: Ako je i od Vučića, previše je!
- Mirna reintegracija hrvatskog podunavlja došla je 1998. i zaokružila našu teritorijalnu cjelovitost, a što se izjave tiče i usporedbi koje se odnose na holokaust - što je previše, previše je - rekao je Plenković

 

  

Izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je Hrvatsku usporedio s nacističkom Njemačkom hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio kao veliko pretjerivanje, ustvrdivši pritom kako se dobro zna da se rat vodio na teritoriju Hrvatske, a ne Srbije, da je Miloševićev velikosrpski režim izvršio agresiju na Hrvatsku i da je "Oluja" okončala okupaciju Hrvatske, javlja Hina. 


- Mirna reintegracija hrvatskog podunavlja došla je 1998. i zaokružila našu teritorijalnu cjelovitost, a što se izjave tiče i usporedbi koje se odnose na holokaust - što je previše, previše je - rekao je Plenković u nedjelju novinarima tijekom dolaska na vojvodin prijem u Alkarske dvore u Sinju, gdje se danas održava 303,. Sinjska alka.  


Premijer je također poručio da Hrvatska želi politiku pomirbe, suradnje i dobrosusjedstva zbog čega je bitno suočiti se s prošlošću i utvrditi istinu. 


Izjavu Vučića koji je u subotu navečer u Bačkoj Palanci na središnjem komemorativnom skupu u povodu Dana sjećanja na stradale i izbjegle Srbe, rekao da je "Hitler htio svijet bez Židova, Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba" ranije su osudili i drugi političari.  


Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je u nedjelju kako izjave Vučića ne doprinose uspostavi i normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije, dok predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić smatra kako je važno i da Milorad Pupovac iskaže svoj stav o toj Vučićevoj izjavi. 


Uz premijera Plenkovića na vojvodin prijem došli su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović,  nakon čega su otišli na Sinjsku alku, vitešku igru, kojom se slavi pobjeda nad osmanskim osvajačima u 18. stoljeću. 

 

(Fena/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook