Kako naći mjeru između građanskog i kolektivnog

Dragan Čović iznenadio: Bosna i Hercegovina je moja domovina i svakog hrvatskog čovjeka u njoj!

Front04.08.18, 12:35h

Dragan Čović iznenadio: Bosna i Hercegovina je moja domovina i svakog hrvatskog čovjeka u njoj!
- Kada se govori o podjeli BiH, moram reći da nema većeg poticaja podjeli od građenja BiH kao unitarne građanske države - kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH.


 

Vjerujem kako ćemo u vremenu ispred nas, a pogotovo nakon izbora, kada se smanji oštra izborna retorika, opet sjesti za stol i istinski pokušati riješiti neka od ključnih pitanja za funkcioniranje ove države - izjavio je u intervjuu za hrvatsko izdanje Večernjeg lista član Predsjedništva BiH Dragan Čović


Po njegovim riječima, da je promjenjen Izborni zakon, odnosno da je osigurano legitimno predstavljanje svih naroda, stvari bi u BiH sigurno izgledale drugačije.  


- Vjerujemo kako i dalje postoji tračak nade da može doći do konačnog i istinskog dogovora, ali u idućem razdoblju moramo učiniti sve da osiguramo izbor legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, bez obzira na izborni zakon - poručio je Čović. 


Odgovarajući na pitanje kakav je njegov odnos prema BiH, Čović je kazao kako je do kraja iskren i nedvosmislen i da je u njega ugrađeno sve ono što promišlja običan čovjek, Hrvat u BiH. 


- Ovo je naša domovina. BiH je moja i domovina svakog hrvatskog čovjeka u njoj. Međutim, sve ovo što smo do sada ugradili u BiH nismo prepoznali kao odgovor iz BiH. Odlasci iz BiH su prisutni, između ostalog, i zbog toga što ljudi ne prepoznaju svoju budućnost ovdje. Počesto vide opasnost u promišljanju drugog naroda, posebno tamo gdje smo izrazita manjina kao narod. Ja poštujem one koji zagovaraju građanski koncept, ali BiH će morati pronaći mjeru između građanskog i kolektivnog, jer joj bez toga prijeti urušavanje u ono što će sutra biti jednostranačje, dominacija jedne nacije, vjere. Unitarizam u BiH nosi mnoga iskušenja i opasnosti. I kada se govori o podjeli BiH, moram reći da nema većeg poticaja podjeli od građenja BiH kao unitarne građanske države - kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH. 


Čović je ustvrdio i kako je izgradnja Pelješkog mosta u interesu svih građana BiH, posebno u kontekstu prometnog kolapsa u Neumu, gdje mnogi od njih ljetuju. 


- Pa zar svakom realnom političaru ove zemlje ne bi trebao biti interes da svog građanina poštedi mrcvarenja na godišnjem odmoru, te jedinoj bh. općini na moru omogući nesmetan i zdrav turistički i gospodarski razvoj. To se može ostvariti izgradnjom Pelješkog mosta - kazao je Čović u razgovoru za hrvatsko izdanje Večernjeg lista, odbacujući ujedno mogućnost pokretanja tužbe BiH protiv Hrvatske zbog izgradnje mosta koju najavljuje njegov kolega iz Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović

 

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook