Traže se investitori

Projekat vrijedan 150 miliona maraka: U Tuzli planiraju izgradnju prvog visećeg tramvaja u BiH

Hronika01.08.18, 15:06h

Projekat vrijedan 150 miliona maraka: U Tuzli planiraju izgradnju prvog visećeg tramvaja u BiH
Grad Tuzla sada bi pokrenuo realizaciju glavnog projekta u saradnji sa resornim institucijama, a sve ostale faze, osim pribavljana dokumentacije, bi radio investitor. Projekat bi se vjerovatno realizirao pet godina

 

 

Viseći tramvaj u Tuzli košta oko 150 miliona maraka. To je najveći poslovni poduhvat u okviru kataloga projekata iz javno-privatnog partnerstva, koji je danas predstavljen u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli. Viseći tramvaj sada čeka investitore, kao i ostala 43 projekta, a sve skupa procijenjeno je na 339.170.000 maraka.

 

Katalog projekata izradilo je Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona uz podršku USAID-a. Investotorima su ponuđene poslovne ideje, poput visećeg tramvaja, ali i konkretni projekti sa studijom izvodljivosti, idejnim rješenjem ili analizom javne usluge, prenosi Faktor.

 

- Projekat visećeg tramvaja poboljšao bi kvalitet javnog transporta za posjetioce i građane Tuzle. Također, ovaj projekat bi mogao dati doprinos u smanjenju zagađenosti zraka, jer znamo koliki je to problem posebno u zimskom periodu - kaže Esmir Spahić iz Stručne službe za poslove gradonačelnika Grada Tuzle.

 

On ističe da je riječ o veoma zahtjevnom infrastrukturnom projektu koji zahtijeva velika ulaganja, a za sada postoji samo incijalna ideja, bez glavnog projekta i provedbene dokumentacije.

 

- Grad Tuzla sada bi pokrenuo realizaciju glavnog projekta u saradnji sa resornim institucijama, a sve ostale faze, osim pribavljana dokumentacije, bi radio investitor. Projekat bi se vjerovatno realizirao pet godina - kaže Spahić.

 

Ministar privrede Osman Puškar rekao je da poslije promoviranja kataloga slijedi raspisivanje konkursa za manje projekte.

 

- U SAD-u trenutno imaju projekte u vrijednosti oko 300 milijardi dolara koji se realiziraju u javno-privatnom partnerstvu, u Velikoj Britaniji oko 60 milijardi, a u Francuskoj oko 40. Kod nas imamo skepticizam, ali želimo napraviti promjene - rekao je Puškar.

 

Općina Gračanica ponudila je dva projekta, koji su fazi ideje, a riječ je o proširenju sportske dvorane i izgradnji kapaciteta za smještaj starih i iznemoglih lica u ukopnoj vrijednosti oko 4,9 miliona maraka.

 

- Postoje dva modela za ulaganje. Jedan je da poduzetnici preuzmu sve aktivnosti i nude usluge građanima i sportskim organizacijama, a drugi je da Općina vraća uložena sredstva u periodu od 30 godina. Privatni partner može odlučiti koji model želi. Mi preferiramo da oni preuzmu sve aktivnosti, jer bi realizacija bila bolja, ali bi na određeni način kontrolirali cijene usluga - rekao je Nihad Sinanović, šef Službe za poduzetništvo, lokalni razvoj i finansije Općine Gračanica.

 

Među ponuđenim projektima u Tuzli su uređenje kompleksa Ilinčica,  rekonstrukcija stadiona "Tušanj", Centar za radiohirurgiju, Centar za dijalizu, Urgentni centar i višespratna garaža na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. Ponuđena je, između ostalog, rekonstrukcija Gradskog stadiona u Srebreniku, toplifikacija Živinica... Svi ovi projekti sada čekaju ulagače, a koji god da bude okrenut bit će prvi po modelu javno-privatnog partnerstva na području TK.

 

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!