nakon slučaja u termoelektrani gacko

Ministarstvo sigurnosti BiH energično odbacuje navode MUP-a RS da se moglo desiti da jedan dio droge ne bude uništen

Hronika01.08.18, 13:57h

Ministarstvo sigurnosti BiH energično odbacuje navode MUP-a RS da se moglo desiti da jedan dio droge ne bude uništen
Proces podrazumjeva da se droga prilikom izuzimanja iz prostorija sudova i policije, prethodno vještači, mjere količine i pakuje u specijalne vreće

 

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine energično odbacuje navode MUP-a RS, a koji su objavili pojedini mediji, da je prilikom spaljivanja oduzete opojne droge u Termoelektrani Gacko prošle sedmice, na bilo koji način moglo desiti da dio droge ne bude uništen.

 

Komisija za uništavanje opojnih droga Savjeta ministara BiH ovaj proces vodi u skladu sa najvišim standardima i vrlo strogim procedurama, gdje se cjelokupan proces dokumentuje, te provodi pod stalnim nadzorom pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu, gdje SIPA vrši prevoz i osigurava oduzetu opojnu drogu od mjesta skladištenja do mjesta uništavanja, te  osigurava i samo mjesto uništavanja.

 

Proces podrazumjeva da se droga prilikom izuzimanja iz prostorija sudova i policije, prethodno vještači, mjere količine i pakuje u specijalne vreće. Transport se  vrši u vozilima SIPA-e, koja su također zapečaćena, prevozi do samog mjesta za uništavanje te uz obimnu i detaljnu fotodokumentaciju, koja je urađena i u ovom slučaju, vrši spaljivanje u prisustvu članova komisije i policije.

 

Zbog toga isključujemo bilo kakvu mogućnost da pronađena supstanca u krugu termoelektrane Gacko, može biti droga koja je namjenjena za uništavanje i izražavamo sumnju u porjeklo te materije. Između ostalog, prilikom transporta, vozila i droga nikada nisu bila u blizini prostorija  gdje je sumnjiva supstanca navodno nađena.

 

Stoga, pozivamo nadležno tužilaštvo u Trebinju  da pronađenu sumnjivu materiju dostave na vještačenje Centru za forenzička ispitivanja i vještačenja Federalne uprave policije, koji su pružali podršku u cjelokupnom procesu, kako bi utvrdili da li se radi u istoj supstanci i time otklonili svaku sumnju  u porijeklo ove materije.

 

Ovo je potrebno iz razloga jer se količine pronađene materije, koje je danas saopćio MUP-a RS, ne podudaraju ni sa jednom evidentiranom količinom/pakovanjem droge koja je vještačena prije uništavanja - navodi se u saopćenju Ministarstva sigurnosti BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook