Advokatska komora FBiH zabrinuta

Nakon ubistva Dragoslava Ognjanovića: I bh. advokatima se stalno prijeti - i verbalno i fizički!

Hronika30.07.18, 10:04h

Nakon ubistva Dragoslava Ognjanovića: I bh. advokatima se stalno prijeti - i verbalno i fizički!
Tragedija koja je zadesila Ognjanovića je kulminacija višegodišnjih prijetnji i prozivki s kojima se suočavamo svi mi koji naš posao radimo u skladu sa najvišim stručnim i etičkim standartima - izjavio je predsjednik Advokatske komore FBiH Nikica Gržić


 

Advokatska komora Federacije Bosne i Hercegovine izražava duboku zabrinutost zbog ubistva našeg kolege iz Srbije, Dragoslava Ognjanovića. Verbalni i fizički napadi postali su, nažalost, čest način pritiska na advokaturu, ne samo u Srbiji već i u Bosni i Hercegovini. Tragedija koja je zadesila Ognjanovića je kulminacija višegodišnjih prijetnji i prozivki s kojima se suočavamo svi mi koji naš posao radimo u skladu sa najvišim stručnim i etičkim standartima - izjavio je predsjednik Advokatske komore FBiH Nikica Gržić

 

Kako navodi, Advokatska komora FBiH podržava odluku advokatskih komora Srbije i Beograda o potpunoj obustavi rada. 


- Jedino su radikalne metode način da skrenemo pažnju na opasnosti koje sa sobom nosi naš posao. Porodici Ognjanović želimo ovom prilikom izraziti naše najiskrenije saučešće. Nadamo se da će istražni organi što prije otkriti počinioca ovog napada. Od države Srbije očekujemo da stane u zaštitu sigurnosti advokata, te da im pruži svu moguću asistenciju u ovom burnom periodu - navodi Gržić. 

 

Srbijanski odvjetnici potpuno obustavljaju rad na tjedan dana

Odvjetničke komore Srbije i Beograda najavile su da će srbijanski odvjetnici od danas u potpunosti obustaviti rad na tjedan dana, zbog ubojstva njihovog kolege Dragoslava Miše Ognjanovića. 


Najavljena je potpuna obustava rada, što znači da odvjetnici neće raditi ni hitne, pritvorske predmete, rečeno je Tanjugu u spomenutim komorama.  


Na taj način odvjetnici žele poslati jasnu poruku "jedinstva profesije i čvrste riješenosti da se s ovakvim slučajevima odvjetništvo neće miriti", priopćeno je iz komora. 


Obje komore najavile su i raspisivanje novčane nagrade za informacije koje bi mogle dovesti do podizanja optužnice protiv izvršitelja i naručitelja ubojstva odvjetnika Ognjanovića. 


Dragoslav Ognjanović (57) ubijen je u subotu navečer u Novom Beogradu, dok je njegov 26-godišnji sin ranjen u ruku. 

 


(FENA/ad) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook