Nesreća kod Zavidovića

U ekploziji mine poginuo lovac, drugi teško povrijeđen - traktorom ga izvlačili iz minskog polja

Hronika29.07.18, 10:04h

U ekploziji mine poginuo lovac, drugi teško povrijeđen - traktorom ga izvlačili iz minskog polja
Na mjesto događaja odmah su upućeni policajci Policijske uprave Zavidovići, koji su do dolaska dežurnog kantonalnog tužioca i deminera Federalne uprave civilne zaštite obezbijedili područje

 

Jedan lovac je poginuo, a drugi je teško povrijeđen u nesreći koja se sinoć dogodila u minskom polju na području općine Zavidovići.

 

Kako je za Faktor.ba potvrđeno u Operativnom centru MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, do nesreće je došlo oko 22 sata, kada su lovci ušli u minsko polje u mjestu Paprtanj, između Vozuće i Ribnice.

 

Kako saznaje Faktor, minsko polje inače je obilježeno na kartama Civilne zaštite, ali nije poznato da li oznake postoje i na terenu. Lovac Z. S. iz Gradačca najvjerovatnije je nagazio na minu, te je na mjestu ostao mrtav, dok je drugi lovac H. E. iz Srebrenika ranjen u desnu potkoljenicu. On je donekle uspio izvući tijelo poginulog, te telefonom pozvati druge lovce u pomoć.

 

Njega su, nakon poziva, traktorom uspjeli izvući iz minskog polja, te ga je preuzela Hitna pomoć, a potom je prevezen u Univerzitetski klinički centar u Tuzli, gdje je operisan i van životne je opasnosti. Njemu su konstatovane teške tjelesne povrede.

 

Na mjesto događaja odmah su upućeni policajci Policijske uprave Zavidovići, koji su do dolaska dežurnog kantonalnog tužioca i deminera Federalne uprave civilne zaštite obezbijedili područje.

 

Predstavnici FUCZ odmah nakon informacije o nesreći su upućeni na mjesto događaja radi detaljnijeg izviđanja i prikupljanja informacija, a uporedo sa tim su vršene pripreme i obavještavanje ostalih članova tima o nesreći i mjestu okupljanja.

 

- Zbog specifičnosti situacije tim je kombinovan sa članovima iz Sarajeva, Tuzle i Žepča. Svi su bili na predviđenoj lokaciji u Vozući i bili spremni za "Brzi odgovor" u 5 sati. Uslovi (vidljivost) za "Brzi odgovor" su se stekli u 6 sati kada je isti i otpočeo. Zbog neprohodnosti i oborenih stabala po pristupnoj stazi, tim se probijao pješke, traktorom su pomjerana stabla jer nije bilo drugog načina, a deminerski tim je motornim testerama krčio put. Iza njih se kretao quad sa prikolicom na kojoj su nosila za izvlačenje stradalog - kazali su iz FUCZ.

 

Zbog lošeg terena tim sa opremom se probija do unesrećenog, od motorizovanih vozila može se koristiti samo navedeni quad. Akcija je u toku.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook