Hoće li iko odgovarati jer Nedim Kulenović nije saslušan

Dotakli smo dno dna: Pala optužnica protiv šefa u UIO BIH, iako je snimljen kako uzima 7.000 KM mita!

Hronika28.07.18, 10:27h

Dotakli smo dno dna: Pala optužnica protiv šefa u UIO BIH, iako je snimljen kako uzima 7.000 KM mita!
U Tužilaštvu BiH u petak nisu željeli odgovoriti na pitanje ko je bio postupajući tužilac u ovom slučaju i da li će eventualno snositi neke sankcije s obzirom na propuste koji su napravljani

 

Zbog propusta u radu Suda i Tužilaštva BiH, Sud BiH odbio je optužnicu protiv Nedima Kulenovića, bivšeg šefa Grupe za prinudnu naplatu u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, i pored toga što mu je prilikom hapšenja pred kamerama u džepu pronađeno 7.000 KM mita koje je primio nekoliko trenutaka ranije.

 

Optužnica protiv Kulenovića, kako je rečeno u Sudu BiH, odbijena je jer tužilac tokom istrage nikada nije saslušao Kulenovića.

 

Odmah nakon hapšenja Kulenović je, navodno, rekao da razumije šta mu se stavlja na teret i da želi dati iskaz narednog dana u prisustvu branioca, međutim, poslije toga tužilac ga nikada nije saslušao, što je za Sud BiH bio dovoljan razlog da odbije optužnicu.

 

Iako je Kulenović uhapšen u junu 2016. godine, optužnica protiv njega podignuta je tek u novembru naredne godine, a na saslušanju u februaru ove godine izjasnio se da nije kriv.

 

"Meni je nepojmljivo da se podigne optužnica, a da ne bude saslušan osumnjičeni", rekao je Vehid Šehić, bivši sudija i tužilac, pitajući se kako je sud uopšte mogao potvrditi takvu optužnicu.

 

I još neki stručnjaci pravosuđa s kojima smo razgovarali postavili su isto pitanje, odnosno ko je i kako u Sudu BiH potvrdio optužnicu, a da nije saslušan optuženi, a sama Amela Huskić, sudija, nedavno odbijajući optužbu protiv Kulenovića rekla je da je "sud, svjesno ili nesvjesno, previdio tu činjenicu".

 

"To je sad pitanje za Visoki sudski i tužilački savjet BiH, koji bi trebalo da reaguje, odnosno za Kancelariju disciplinskog tužioca, i da po službenoj dužnosti pokrene postupak, utvrdi propuste i kazni one koji su ih napravili", rekao je Šehić za "Nezavisne".

 

U Tužilaštvu BiH u petak nisu željeli odgovoriti na pitanje ko je bio postupajući tužilac u ovom slučaju i da li će eventualno snositi neke sankcije s obzirom na propuste koji su napravljani.

 

Podsjećanja radi, Kulenovića, tadašnjeg šefa Grupe za prinudnu naplatu u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, uhapsila je Uprava kriminalističke policije MUP-a RS po nalogu Specijalnog tužilaštva Republike Srpske.

 

Hapšenje Kulenovića izvršeno je pred kamerama i u junu 2016. godine to je bila udarna vijest u svim medijima. Tom akcijom, kako je tada saopšteno, direktno je koordinisao glavni tužilac Tužilaštva BiH, a realizovana je odlična saradnja između glavnih tužilaca Tužilaštva BiH i Specijalog tužilaštva Republike Srpske, kao i policijskih agencija.

 

Kulenovića su u kancelariji uhapsili neposredno nakon što je od vlasnika jednog preduzća iz Laktaša uzeo 7.000 KM mita u novčanicama koje su bile označene.

 

Taj novac Kulenović je, kako je tada navedeno, tražio od vlasnika preduzeća nakon što je nekoliko dana prije on došao da se informiše o mogućnostima reprograma poreskog duga od oko 73.000 KM, zbog kojeg mu je bio blokiran i račun.

 

"Vlasnik preduzeća o svemu je informisao nadležne organe te je sutradan donio novac, u označenim novčanicama, u kancelariju Kulenovića, gdje mu je predao novac, nakon čega je optuženi na mjestu događaja uhapšen, a označeni novac je pronađen kod njega", saopštili su iz Tužilaštva BiH nakon što su podigli optužnicu protiv Kulenovića.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook