UŽASNI USLOVI DOVELI DO NASILJA

Strava u Velikoj Kladuši: Masovna tuča migranata završila krvoprolićem, izboli se zbog tuševa

Hronika25.07.18, 19:04h

Strava u Velikoj Kladuši: Masovna tuča migranata završila krvoprolićem, izboli se zbog tuševa
Do sukoba je došlo stotinak metara izvan kampa, gdje se nalaze tuševi na otvorenom, te se pretpostavlja kako je njihovo korištenje bilo uzrok ovog incidenta

 

U masovnoj tučnjavi u kojoj je sudjelovalo nekoliko desetina stranih državljana iz Pakistana i Afganistana, u šatorskom naselju Trnovi, nadomak Velike Kladuše, povrijeđeno je više migranata, potvrdio je Adnan Beganović, istražilac Sektora kriminalističke policije USK.


U tučnjavi je, s obzirom na težinu povreda, korišteno hladno oružje, pišu Nezavisne.


- Još ne znamo tačan broj povrijeđenih lica, a iz Doma zdravlja Velika Kladuša imamo informaciju da se radi o ubodnim ranama i razderotinama na tijelu pa pretpostavljamo kako su korišteni noževi, skalpeli ili neka priručna sredstva koja mogu nanijeti takve povrede - rekao je on, te potvrdio kako je nekoliko migranata transportovano u Kantonalnu bolnicu u Bihaću pa se pretpostavlja da je riječ o težim povredama.

 

Migranti izmješteni u hotel „Sedra“

Prva grupa migrantskih porodica s djecom, koje su boravile u Bihaću i Velikoj Kladuši, danas je izmještena ili će biti u toku poslijepodneva na lokaciju Turističko – rekreativnog centra „Sedra“. 

Iz Velike Kladuše već je transportovano 16 porodica sa 63 člana, dok  se ubrzo očekuje izmještanje i osam porodica s 47 članova iz Đačkog doma u Bihaću. Radi se o pretežno porodicama s djecom ranjivih kategorija. 

Zadovoljstvo današnjim aktivnostima izrazio je koordinator Međunarodne organizacije za migracije Peter Van der Auwerart. 

- Prije svega osigurali smo smještaj za ranjive kategorije, a znate u kakvim su uvjetima živjeli i u Velikoj Kladuši i u Bihaću. Ovim će se smanjiti pritisak na lokalno stanovništvo. Evropska komisija je osigurala sredstva i ugovor za smještaj  je potpisan na četiri mjeseca. U narednim danima završavat će se radovi za prihvat  porodica i vrlo brzo ćemo popuniti kapacitet „Sedre“ od 400 mjesta -  istakao je Auwerart. 

U kompleksu „Sedra“ odmah je izvršen i medicinski pregled svih pristiglih ilegalnih migranata, a inače o njihovom zdravstvenom stanju brigu će voditi ekipe domova zdravlja u Bihaću i Cazinu, te „Ljekari bez granica“. 

Osigurane su cisterne za vodu, tako da je privremeno riješen problem vodosnabdijevanja. 

Do kraja sedmice bi trebalo biti uspostavljeno i redovno snabdijevanje pitkom vodom. 

U narednim danima, u „Sedru“ će biti smještene još 24 porodice sa oko 200 članova. Oni će prema potpisanom ugovoru, na toj lokaciji boraviti do kraja oktobra.

(FENA(ad) 

- Nakon policijskog uviđaja bit će poznato koliko je osoba povrijeđeno i da li ima privedenih - istakao je Beganović.


Prema njegovim riječima, posljedice incidenta bi možda bile i teže da na vrijeme nije intervenisala policijska patrola koja se nalazila u neposrednoj blizini. Do sukoba je došlo stotinak metara izvan kampa, gdje se nalaze tuševi na otvorenom, te se pretpostavlja kako je njihovo korištenje bilo uzrok ovog incidenta.


On je dodao kako je i ranije u ovom šatorskom naselju bilo incidenata, ali do sada niti jedan nije bio ovakvih razmjera i s takvim posljedicama. 


U tom šatorskom naselju boravi oko 200 migranata i oni su tamo prije dva mjeseca, odlukom lokalnih vlasti, prebačeni s više lokaliteta u samom gradu. Općinsko vijeće, kako je prethodno najavljeno, razmatraće nedavni prijedlog ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da se preostale izbjeglice i migranti s tog lokaliteta privremeno smjeste u šatorsko naselje u mjestu Polje, do izgradnje i stavljanja u funkciju jedinstvenog prihvatnog centra za migrante.


Nastavak teksta čitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook