Zadovoljavaju najstrože evropske standarde

U bosanskom selu prave se unikatni čamci i jahte vrijedne 70.000 eura: 'Govorili su mi da mi fali veslo u glavi...'

Biznis Klub24.07.18, 08:56h

U bosanskom selu prave se unikatni čamci i jahte vrijedne 70.000 eura: 'Govorili su mi da mi fali veslo u glavi...'
Naše jahte spadaju u red najpopularnijih u svijetu jer matična firma u Austriji ima tradiciju kvaliteta dugu više od 140 godina – kaže Gajić


U omalenom podmajevičkom selu Smiljevac kod Lopara, na imanju Gorana Gajića, jedna porodična firma pravi jahte i čamce od poliestera za poznatu austrijsku kompaniju “Sunbeam Yachts”.


Preduzeće “Smiljevac prom” još od 2004. godine uspješno sarađuje s ovom renomiranom kompanijom iz Salzburga, koja se specijalizovala za proizvodnju luksuznih jahti i jedrenjaka za zahtjevno inostrano tržište.

 

Prema riječima Gorana Gajića, jednog od suvlasnika ove porodične firme, u pogonima u Smiljevcu se prave unikatni čamci koji zadovoljavaju najstrože evropske standarde.

 

Cijena jahti, čija proizvodnja započinje u ovom podmajevičkom seocetu, a završna obrada se obavlja u Austriji, kreće se oko 70.000 eura, mada se u proizvodnom programu mogu naći i čamci koje sebi mogu da priušte i oni koji raspolažu sa manje novca.

 

– Naše jahte spadaju u red najpopularnijih u svijetu jer matična firma u Austriji ima tradiciju kvaliteta dugu više od 140 godina – kaže Gajić za Glas Srpske, dodajući da je u ovaj biznis uključena njegova gotovo sva uža porodica.

 

Pored njega, tu su i njegova supruga Vajka, sin Milan, svastika Ljubica i njen suprug Milenko Babić, sa kojim je Goran i “ispekao” ovaj zanat u Austriji.

 

– Milenko i ja smo još 1989. godine otišli u Austriju i tamo se zaposlili u ovoj kompaniji. U to vrijeme, tamo je već radilo nekoliko ljudi iz ovog kraja. Kada smo odlučili da se vratimo u rodnu grudu pala nam je na pamet ideja o otvaranju jednog pogona u BiH, a koji bi radio za potrebe ove kompanije. Postigli smo dogovor sa vlasnicima firme i od te 2004. godine pa do danas traje uspješna saradnja – pojasnio je Gajić.

 

Iako je ova poslovna vizija u početku dočekivana sa podsmijehom i nerazumijevanjem, porodice Gajić i Babić su istrajale i pokazale kako se i jedna sasvim neobična poslovna priča može sprovesti u djelo. Pa i da se u podnožju planine Majevice prave čamci.

 

– Govorili su mi da nikada neću uspjeti, da mi fali jedno veslo u glavi… Ali, istrajao sam i uspio. Naši poslodavci su više nego zadovoljni našim proizvodima – naglasio je ovaj snalažljivi preduzetnik iz Smiljevca.

 

(Glassrpske.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!