Nakon akcije 'Petrol Line' zatražen pritvor za osumnjičenog

Mariju Vuletiću podmetnuto 665 kg skanka? 'On je porodičan čovjek lošeg imovinskog stanja...'

Hronika20.07.18, 12:15h

Mariju Vuletiću podmetnuto 665 kg skanka? 'On je porodičan čovjek lošeg imovinskog stanja...'
Sutkinja Amela Huskić je kazala da će odluku o pritvoru donijeti u zakonskom roku

 

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH određivanje jednomjesečnog pritvora za Marija Vuletića iz Metkovića, uhapšenog u Neumu, u akciji Petrol Line sa 665 kilograma skanka. Naime, droga je prilikom pretresa kamiona-cisterne nađena zapakovana u vrećama u posebnom dijelu cisterne.

 

Tužilac Emir Neradin je na današnjoj sjednici održanoj u Sudu BiH kazao da je droga bila "specifično upakovana i sakrivena u posebnom šteku cisterne koji je bilo veoma teško pronaći". Droga je, pojasnio je on, deponovana, te da slijedi njeno vještačenje.

 

Osumnjičeni Vuletić je, prema riječima Neradina, drogu uvozio iz Crne Gore.

 

- On to nije mogao sam raditi. Ovolika količina droge se ne pronalazi često a i sam način na koji smo je pronašli ukazuje na to da se radi o organizovanoj grupi. Ovo je zahtijevalo pripremu za pakovanje, ali i organizovanu distribuciju. Osumnjičenom pritvor treba odrediti jer, osim bh. državljanstava, ima i državljanstvo Hrvatske. Tužilaštvo još nije uspjelo da sasluša i prikupi ostale dokaze u ovom predmetu. Ukoliko se Vuletić pusti na slobodu mogao bi da pobjegne iz BiH. Istina je da je ukoliko se to i desi moguće tražiti njegovo izručenje ali je to višegodišnja procedura, naveo je Neradin, ističući da istragu treba zaštititi, te Vuletića smjestiti u pritvor. Neradin je naveo i to da će Tužilaštvo u narednom periodu nastojati identifikovati nalogodavce i organizatore prevoza 665 kilograma skanka.

 

- Tačno je da se većina njih ne nalazi u BiH, ali ćemo koristi međunarodnu pravnu pomoć, naglasio je Neradin.

 

S druge strane branilac osumnjičenog, Almin Dautbegović je mišljenja da Tužilaštvo u daljoj fazi istrage treba da uradi finansijsko vještačenje i utvrdi da je njegov klijent lošeg materijalnog stanja.

 

- On je porodičan čovjek, neosuđivan je a postoji i mogućnost da mu je ovo podmetnuto prilikom istovara robe, mišljenja je Dautbegović. On smatra da tužilac Neradin nije konkretizovao na koga će Vuletić uticati. Vuletić, po mišljenju njegovog advokata, ne može da utiče na vještačenje oduzetih kartica iz tri mobitela koja su mu prilikom akcije oduzeta.

 

Sutkinja Amela Huskić je kazala da će odluku o pritvoru donijeti u zakonskom roku.

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook