Na sjednici Gradskog vijeća donesena odluka

Gradonačelnik potvrdio: Protesti u Sarajevu 26. jula zbog migrantske krize u Bihaću

Front17.07.18, 15:54h

Gradonačelnik potvrdio: Protesti u Sarajevu 26. jula zbog migrantske krize u Bihaću
Prema njegovim riječima, na protestima će biti ponovljeni zahtjevi vlasti i građana Bihaća da Ministarstvo bezbjednosti BiH radi svoj posao u skladu sa Zakonom o azilu

 

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izjavio je da je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća donesena odluka da zbog migrantske krize u ovom gradu 26. jula budu održani protesti u Sarajevu.

 

"Dolazimo iduće sedmice na proteste u Sarajevo", rekao je Fazlić, prenosi Srna.

 

Prema njegovim riječima, na protestima će biti ponovljeni zahtjevi vlasti i građana Bihaća da Ministarstvo bezbjednosti BiH radi svoj posao u skladu sa Zakonom o azilu.

 

"Zatražićemo od Ministarstva bezbjednosti da vode računa o migrantima, da ih smjeste u neki centar i da se zaustavi dolazak novih migranata", dodao je Fazlić.

 

On je naveo da je danas više od 150 ilegalnih migranata koji su boravili u napuštenom objektu Doma penzionera u Bihaću izmješteno u Đački dom, koji je određen za privremeni prihvatni centar.

 

"Ne znam tačan broj izmještenih migranata, to zna policija koja je asistirala u njihovom izmještanju", rekao je Fazlić.

 

Ranije je najavljeno da će na proteste u Sarajevo doći predstavnici lokalne vlasti i stanovnika.

 

Prema ranijim najavama, migrantske porodice, a prije svega žene i djeca trebalo bi da budu smješteni u hotel "Sedra" u opštini Cazin.

 

Opština Bosanski Petrovac odbacila je namjeru premijera Unsko-sanskog kantona Huseina Roščića da u ovoj opštini, na lokaciji Medeno Polje, bude uređeno prihvatilište za smještaj migranata.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook