NAPADAJU ME ZBOG PREZIMENA

Sebija Izetbegović: Jesmo 'čačnuli' neke veličine, zato na KCUS-u nema više lažnih zvijezda koji ostavljaju uplakane pacijente!

Hronika17.07.18, 10:54h

Sebija Izetbegović: Jesmo 'čačnuli' neke veličine, zato na KCUS-u nema više lažnih zvijezda koji ostavljaju uplakane pacijente!
- Onog trenutka kada sam dobila neku višu poziciju, onda je to postalo jako interesantno i pretvorilo se, ustvari, u napad na SDA – kazala je Izebegović, govoreći od napadima na nju koji su uslijedili nakon što je imenovana za direktoricu Kliničkog centra

 

 


Sinoć je u Vogošći, u organizaciji Općinskog odbora SDA Vogošća i Asocijacije “Fatma“, održana javna tribina ove stranke na temu “Snažna žena-stabilno društvo“, a na tribini je govorila Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a i kandiatkinja za Parlament FBiH na predstojećim oktobarskim izborima.


Pred prepunom salom u Kulturno sportskom centru Vogošća, Sebija Izetbegović govorila je o situaciji koju je zatekla u ovoj zdravstvenoj ustanovi kada je došla na njeno čelo, o trenutnom stanju, o napadima na nju po preuzimanju funkcije, ali i o planovima za reformu zdravstvenog sistema, kada bude članica Federalnog Parlamenta.


– To je bio, ustvari, napad na SDA. To se fokusiralo prema meni zbog prezimena. Svi oni koji znaju šta se dešava, znali su da sam ja na svaku poziciju, čak i onu nižu na kojoj sam sad, došla konkursnom procedurom. Prije nego što ću postati direktorica discipline, bila sam najmlađi dežurni u ekipi, pa sam bila srednji dežurni, pa sam bila stariji dežurni, koji je najodgovorniji, pa sam bila šefica odjeljenja…, ali to nisu bile situacije u kojima sam bila osobito politički interesantna. Onog trenutka kada sam dobila neku višu poziciju, onda je to postalo jako interesantno i pretvorilo se, ustvari, u napad na SDA – kazala je Izebegović, govoreći od napadima na nju koji su uslijedili nakon što je imenovana za direktoricu Kliničkog centra.


Ponovila je da je, između ostalog, zatekla, 100 miliona KM duga kojeg je imao Klinički centar. Rekla je i da je po dolasku na ovu poziciju bila odlučna da popravi loše stanje u kojem se Klinički centar nalazio. Istakla je da je medicina njeno operdjeljenje od djetinjstva, ali loša iskustva koja je imala kao pacijent samo su dodatno učvrstila njenu volju da pomogne pacijentima.


Osvrnula se i na odlaske doktora sa Kliničkog centra, tvrdeći da ti slučajevi nisu izazvali krizu u radu KCUS-a.


– Kriza je bila u parkovima gdje su oni ordinirali, pričali budalaštine. Mi jesmo u Kliničkom centru uveli red, rad i disciplinu. Ne postoji više nijedna lažna zvijezda u Kliničkom centru, koja može doći i otići kad hoće, ostaviti uplakane pacijente koji danima dolaze iz drugih dijelova BiH u Klinički centar, satima ih čekaju, plaču… To su vrlo teški pacijenti. Nema više upućivanja pacijenata sa podsjetnicom u svoje privatne ambulante, svi moraju doći uredno na vrijeme, svi mogu otići kad završe posao. Mi jesmo, kako kaže naš narod, čačnuli neke veličine, ali želimo da zdravstvo bude dostupno. Mi želimo da svi doktori budu dostupni građanima. Mi moramo pružiti uslugu. Kad smo se odlučili za ovaj poziv, znali smo da ovo jeste uslužna djelatnost. Mi nikada nećemo zraditi novca koliko bi trebalo da zaradimo, kad uradimo neke velike operacije, ali, u suštini, reformom novac će pratiti bolesnika. Onaj doktor koji bude najsposobniji, naljubazniji, najvrijedniji, treba i da dobije najviše novca. Oni koji ne rade nisu zaradili plaću – istakla je Izetbegović.


Prema njenim riječima, u SDA postoji program reforme zdravstva od kojeg će, ako bude proveden, svi pacijenti imati koristi.


– Reforma donosi sistem, a sistem uređuje odnose. Kad napravite sistem, onda uopće nije bitno ko je direktor, ko je šef. Svi rade svoj posao. Mi smo se uvjerili da su naši doktori, medicinske sestre i tehničari u dobrim sistemima među najboljim. Puno sam se školovala u zemljama zapada i vidjela sam da naši ljudi tamo perfektno rade, da su vrlo vrijedni, da nema beskonačnih pauza… Kad počnemo ovdje da radimo isto tako bit će na jednako. U zdravstvu samo u Kantonu Sarajevo ima između 350 i 360 miliona KM. Kad taj novac prestane da se otpravljuje na neki nepravedan način, kad sistemom začepimo sve rupe, sa 360 miliona KM naši doktori, medicinske sestre i tehničari nikada neće poželjeti da odu negdje drugdje. Imat će izvrsne plate. Mi smo vratili 83 miliona KM i svima u Kliničkom centru povećali plaće za 10 posto za dvije godine – naglasila je Izetbegović.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook