Ako ga sada propustite, morate ga čekati do 2123. godine

Jeste li spremni za najduže pomračenje stoljeća: Zašto se javlja 'krvavi' Mjesec i smijemo li ga gledati?

Hronika16.07.18, 08:01h

Jeste li spremni za najduže pomračenje stoljeća: Zašto se javlja 'krvavi' Mjesec i smijemo li ga gledati?
Zubić objašnjava da u fazi Mladog Mjeseca dolazi do pomračenja Sunca, a u fazi Punog Mjeseca do njegovog pomračenja, što će se desiti i za dvije sedmice

 

U noći između 27. i 28. jula bit ćemo svjedoci rijetke astronomske pojave. Tada će doći do najdužeg pomračenja mjeseca u 21. stoljeću, a sljedeće sličnog trajanja desit će se tek 2123. godine.

 

Pomračenja Mjeseca nastaju kada se Mjesec, Zemlja i Sunce nađu približno na istoj liniji. Zemlja baca sjenku na nebu i kada Mjesec uđe u sjenku dešava se njegovo pomračenje.

 

- Pomračenje uvijek počinje ulaskom Mjeseca u polusjenku, a zatim u sjenku. Potpuno pomračeni Mjesec često zovu "krvavi". Razlog leži u činjenici da se zrake Sunca prelamaju kroz Zemljinu atmosferu. Crvene zrake se više prelamaju i osvjetljavaju Mjesec tako da on poprima crvenu boju. Razni atmosferski efekti, vulkanska prašina u atmosferi, na primjer, mogu pojačati ili smanjiti crvenilo Mjeseca - pojašnjava za Faktor.ba Muhamed Muminović, predsjednik Astronomskog društva Orion.

 

Dodaje da je predstojeće pomračenje zanimljivo zbog toga što će se Mjesec naći u najudaljenoj tački svoje orbite oko Zemlje. To znači da će biti manji na nebu i putovati duže kroz sjenku. Dodatno, Mjesec će se kretati kroz središnju oblast sjenke. Zbog toga će ovo biti najduže pomračenje u ovom stoljeću i trajat će 1 sat i 43 minuta.

 

- U Sarajevu i Bosni i Hercegovini totalno pomračenje počet će u 21.30 sati. Maksimum je u 22.21, a kraj potpunog pomračenja je u 23.11 sati. Prije i nakon toga imamo faze parcijalnog pomračenja. Kraj cijelog ovog prekrasnog nebeskog fenomena je u 1.28 sati 28. jula – kaže Muminović.

 

Pomračenja Mjeseca su, dodaje, potpuno sigurna za posmatranja za razliku od pomračenja Sunca, a upotreba i najmanjeg dvogleda ovaj prizor učinit će još ljepšim. Zato se pripremite na vrijeme i ne propustite priliku da uživate u ovom jedinstvenom fenomenu.

 

U svom kretanju oko Zemlje Mjesec zauzima različite položaje, zbog čega se javljaju Mjesečeve mijene.

 

- Obzirom da se sve dešava u 3D prostoru, tri nebeska tijela - Sunce, Zemlja i Mjesec se nalaze uvijek u određenoj matematičkoj ravni. Promjena ugla položaja Mjeseca u odnosu na druga tijela nas dovodi do njegove različite faze. Tako je Mjesec Mlad kada je u ravni između Sunca i Zemlje, kada tri tijela zauzimaju ugao od 90 stepeni onda su faze Prve i Druge četvrti, a kada je Zemlja u ravni između Sunca i Mjeseca nastaje faza Punog Mjeseca – kaže nam Vedran Zubić, profesor geografije u Gimnaziji Dobrinja.

 

U određenim periodima tri tijela se nađu na pravoj liniji i tada nastaju pomračenja, odnosno eklipsije.

 

Zubić objašnjava da u fazi Mladog Mjeseca dolazi do pomračenja Sunca, a u fazi Punog Mjeseca do njegovog pomračenja, što će se desiti i za dvije sedmice. Tada će Zemlja zakloniti Mjesec i onemogućiti dolazak Sunčeve svjetlosti do njega. Samo pomračenje, kao i boja, su sasvim normalna prirodna pojava i nemaju nikakve veze sa "babskim pričama" o vampirima, vukodlacima i zloj kobi.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook