Zbog neovlaštenih postupaka kada je u pitanju obilježavanje 11. jula

Sindikat: Tražimo smjenu urednika IP-a BHT1 Marka Radoje, javni servis mora biti nezavisan!

Mediji12.07.18, 12:05h

Sindikat: Tražimo smjenu urednika IP-a BHT1 Marka Radoje, javni servis mora biti nezavisan!
Podsjećamo javnost da je ovaj sindikat upozoravao na moguće posljedice imenovanja od strane upravljačkih struktura BHRT-a. Obzirom da ovo nije prvi put, u veoma kratkom roku, da se nanosi šteta 73 godine starom ugledu BHRT-a, insistiramo da menadžment BHRT-a zbog ovakvih postupaka smjeni urednika IP-a BHT1, saopćeno je

 

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u od menadžmenta BHRT-a traži smjenu urednika IP-a BHT1, Marka Radoje zbog narušavanja ugleda BHRT-a i prekoračenja ovlasti, a povodom njegovih istupa u javnosti i neovlaštenih postupaka kada je u pitanju obilježavanje 11. jula.

 

- Bez obzira na teške uslove rada, neuplaćene doprinose i sve ostale probleme sa kojima se susreću, radnici BHRT-a su besprijekorno uradili program iz Srebrenice, a dodatno uz to i program vezan za SP u Rusiji, kako bi našim pretplatnicima omogućili kvalitetan program. Mišljenja smo da jedna osoba, ma ko to bio, nema pravo svojim neovlaštenim postupcima baciti pod noge sav trud koji su uložili radnici BHRT-a.

 

U svojim javnim istupima gdin Radoja se poziva na svoju nepristrasnost, a mi se pozivamo na zakon i akte BHRT-a. Dok urednik IP-a BHT1 smatra da je osnovni postulat novinarstva neutralnost, SSR u BHRT-u smatra da je osnovni postulat novinarstva objektivnost, a presude međunarodnih sudova bi trebale predstavljati objektivan stav za jedan javni servis.
Jedino od čega javni servis mora biti nezavisan, jeste uticaj političkih partija, pogotovo u predizborno vrijeme.

 

Također, podsjećamo javnost da je ovaj sindikat upozoravao na moguće posljedice imenovanja od strane upravljačkih struktura BHRT-a. Obzirom da ovo nije prvi put, u veoma kratkom roku, da se nanosi šteta 73 godine starom ugledu BHRT-a, insistiramo da menadžment BHRT-a zbog ovakvih postupaka smjeni urednika IP-a BHT1.

 

Na kraju, izražavamo podršku našim članovima koji nisu željeli izvršiti naredbu koja je protiv svih novinarskih postulata i ukoliko zbog svog profesionalnog stava budu trpili bilo kakve posljedice, Samostalni sindikat radnika u BHRT-u će biti uz njih i odgovoriti na adekvatan način - stoji u saopćenju Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 


                                                                                                          


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook