borba za spas 'zelenih pluća naselja'

Nakon bure zbog gradnje parkinga, iz Općine Centar poručuju stanarima: Ne brinite, napravićemo još ljepši park!

Hronika11.07.18, 15:05h

Nakon bure zbog gradnje parkinga, iz Općine Centar poručuju stanarima: Ne brinite,  napravićemo još ljepši park!
Dok stanari MZ Crni vrh (Marijin Dvor) strahuju da će im nova ubanistička akcija Općine Centar, koja predeviđa gradnju podzemnih garaža ispod velikog parka, uništiti zelene površine u naselju, iz ove općine poručuju da razloga za strah nema

 

Nakon što je juče u medijima odjeknula informacija da će se u sarajevskoj Općini Centar, tačnije na Marijin Dvoru, zbog gradnje etažnih podzemnih garaža u Ulici Franca Lehara uništiti na desetine stabala starih više od 50 godina, te veliki park koji se tu nalazi, iz ove općine stiglo je pojašnjenje u kome se tvrdi da ova gradnja neće "dirati" zelene površine.     

 

Iz Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje pri Općini Centar također tvrde da u ovoj ulici "godinama postoji problem saobraćaja u mirovanju".

 

- Građani su nekoliko puta negodovali uzurpiranjem saobraćajnica, pješačkih staza, trotoara, pa i zelenih površina, gdje je gotovo onemogućen pješački saobraćaj. Iz tog razloga javila se potreba za rješavanjem ovog problema, a najučinkovitiji način bio je izgradnjom podzemnih garaža, gdje bi se očuvali svi postojeći sadržaji. Gradsko vijeće Sarajeva 2007. usvojilo je izmjene i dopune regulacionog plana gradskog centra Marindvor-II faza. Ovom odlukom predviđena je izgradnja javne podzemne garaže u Ulici Franca Lehara na dvije podzemne etaže sa 260 parking-mjesta - kazali su u ovoj službi za list "Oslobođenje".

 

Tvrde i da pri tom neće doći do narušavanja postojećih zelenih površina jer, kako navode, "prijedlog izmjena plana predviđa da krov garaže, koji je u nivou partera, zadržava namjenu predviđenu regulacionim planom u smislu da se zadržava hortikulturno uređena parkovska površina i da se ne smije koristiti kao parking".

 

Ističu i da se navedenim planom izašlo u susret zahtjevima stanovnika, jer se tako stiču uslovi da se ukine centralna saobraćajnica za motorna vozila.

 

- Umjesto toga, ovaj bulevar će postati u potpunosti pješačka šetnica sa uređenim zelenim površinama, dječijim igralištima i mobilijarom što će svakako podići kvalitet urbanog življenja, poručuju iz Općine Centar.

 

Međutim, stanari ulice Franca Lehara za četvrtak, 12. jula, zakazali su sastanak građana MZ Crni vrh (Marijin Dvor), vlasnika poslovnih prostora i svih ljudi koji su protiv narušavanja izgleda sadašnjeg parka, i koji su protiv izgradnje podzemne garaže. Oni tvrde drugačije i vjeruju da će se novim parkingom uništiti "zelena pluća naselja".

 

- Iz Općine su poručili građanima da će im ostaviti pokrov od 50 cm zemlje iznad garaže, i tako zadržati zelenu površinu, što je sramotno. Svima je jasno da samo 50 cm zemlje nije adekvatna podloga za bilo kakvo veće rastinje, a kamoli drveće, kategorički navode stanari, a više o tome možete čitati OVDJE.

 

Na sutrašnji sastanak stanari su pozvali vijećnike Općine Centar i načelnika Nedžada Ajnadžića, to je prilika gdje Općina može pojasniti svoje tvrdnje.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook