OMER ČEVRA/ ŠTA ĆE ODLUČITI FIFA

Velika prilika za veliku poruku: Hoće li se na utakmici između Engleske i Hrvatske odati počast srebreničkim žrtvama?


11.07.18, 09:54h

 

 

Danas će se u Bosni i Hercegovini, Evropskoj uniji, kao i u većini demokratskog svijeta odati počast i obilježiti „Genocid u Srebrenici“, najveći masakar nakon drugog svjetskog rata, koji je 11. jula 1995. godine počinjen nad bošnjačkim stanovništvom.


Kongres Sjedinjenih američkih država kao i Evropski parlament usvojili su „Rezoluciju o Srebrenici“ u kojoj su precizno osudili „genocid“ koji je počinjen u Bosni i Hercegovini, a Vlada FBiH je 11. juli proglasila „Danom žalosti“, što između ostalog podrazumijeva da na taj dan ne smiju biti održavani programi kulturno–zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH.


Danas se također igra drugo polufinale na Svjetskom prvenstvu u Rusiji između susjedne nam Hrvatske i Engleske. Ovo utakmica će bez sumnje biti praćena na cijeloj planeti, a održava se upravo u Rusiji, državi koja je u Savjetu bezbjednosti UN-a „vetom“ blokirala usvajanje Rezolucije o Srebrenici kojom se osuđuje genocid u julu 1995. godine, a koju je predložila upravo Velika Britanija (koja sutra igra), te podržale Sjedinjene Američke Države i zemlje Evropske unije.

 

Masovni zločini počinjeni u ime neke države ili naroda ipak nose dugoročne posljedice i konsekvence, jer kao što se kaže - međunarodno pravo je jače od 1000 atomskih bombi!


Najteži i najtužniji dan za Srebreničke majke, Bošnjake i većinu Bosanaca i Hercegovaca, zbog utakmice koja će se u večernjim satima održati bez obzira na teške okolnosti, predstavlja jedinstenu priliku za dva iznimno značajna momenta.


Jedan se je golablnog, a drugi domaćeg karaktera.


Krovna svjetska Fudbalska federacija (FIFA) morala bi na bilo koji način odati počast i obilježiti srebrenički genocid prije samog početka održavanja utakmice, te na taj način poslati poruku svim svjetskim despotima, diktatorima i državnim banditima da se GENOCID ne može sakriti od svijeta i da masovni zločini počinjeni u ime neke države ili naroda ipak nose dugoročne posljedice i konsekvence, jer kao što se kaže - međunarodno pravo je jače od 1000 atomskih bombi!


Pored toga, uzimajući u obzir i imajući u vidu potpuno razumijevanje da Hrvati u Bosni i Hercegovini vole i navijaju za Hrvatsku, kao što i mnogi Bošnjaci navijaju za Vatrene, ovo je također prilika za reprezentaciju Hrvatske, naše susjede, kao i Hrvate u BiH, iako niko ne zahtijeva niti očekuje da ne slave eventualnu pobjedu Hrvatske protiv Engleske, ipak svojim ponašanjem pokažu dostojanstvo, razumijevanje i pijetet prema žrtvama genocida, vječnoj i neprolaznoj tugi srebreničkih majki, ali i prema svojim sugrađanima Bošnjacima i ostalim Bosancima i Hercegovcima, kojima ovaj dan predstavlja nezamislivu bol, patnju i žalost.

 

Iako se kaže da politici nije mjesto u sportu, brojnim primjerima u svijetu je postalo evidentno da su veliki sportski događaji velika prilika da veliki pošalju velike univerzalne poruke koje će dugoročno ovaj svijet učini boljim, pravednijim i mirnijim


Činjenica da je HDZ BiH javno saopštio da otkazuje organizaciju javnog gledanja utakmice u Mostaru, u jeku izborne kampanje, pozitivan je smjer, iako su izostavili da “genocid” nazovu pravim imenom, onako kako je to navedeno u Rezoluciji Evropskog parlamenta.


Iako se kaže da politici nije mjesto u sportu, brojnim primjerima u svijetu je postalo evidentno da su veliki sportski događaji velika prilika da veliki pošalju velike univerzalne poruke koje će dugoročno ovaj svijet učini boljim, pravednijim i mirnijim.


Da li će ove (naivne) želje možda danas postati stvarnost? Vrlo vjerovatno neće.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook