15 zabrinjavajućih simptoma

Maligne bolesti kod muškaraca: Ovo su promjene na koje trebate reagovati

Lifestyle08.07.18, 17:25h

Maligne bolesti kod muškaraca: Ovo su promjene na koje trebate reagovati
Žgaravica se može spriječiti promjenom prehrambenih navika i navika pijenja te tehnikama nošenja sa stresom. No ako žgaravica ne nestane ili se čak pogoršava, to može upućivati na rak grla ili abdomena

 

Jedan od najboljih načina da se pobijedi rak jest otkriti ga u ranoj fazi, no simptomi se katkad smatraju prilično bezazlenima, a iako oni ne moraju značiti dijagnozu maligne bolesti, ipak o njima obavijestite svog liječnika.

 
1. Problemi s mokrenjem

 

Kako stare, mnogi muškarci imaju problema s mokrenjem. Morate li to raditi češće, posebno noću, osjetite li iznenadne porive za mokrenjem, otežano je, imate osjećaj da ne možete dokraja isprazniti mjehur ili osjećate peckanje, javite se urologu. Simptomi mogu ukazivati na povećanu prostatu, ali i na tumor.

 
2. Promijenjeni testisi

 

Jednom mjesečno pregledajte svoje testise. Primijetite li promjene u veličini, da je jedan mnogo manji ili veći od drugog, uočite li tvrde izbočine jednog dijela testisa, najčešće bezbolne ili ako je cijeli testis tvrd pod prstima, ne odgađajte odlazak liječniku. Moguće je da se radi o raku testisa, najčešćem tumoru u muškaraca do 35 godina. Za razliku od raka prostate koji raste vrlo sporo, ovaj vam preko noći može zagorčati život. Ako se otkrije u ranoj fazi, rak testisa izlječiv je u više od 95 posto slučajeva.

 
3. Krv u mokraći ili u stolici

 

Može biti da imate hemoroide ili urinarnu infekciju, ali to može biti i prvi znak raka kolona, debelog crijeva, bubrega ili leukemije. Otiđite liječniku koji će propisati krvne pretrage te pregled crijeva i abdomena.

 
4. Promjene na koži

 

Uočite li promjenu veličine, oblika, boje, udubljenje u madežu ili se stvori novi koji mijenja boju ili krvari, otiđite dermatologu. Možda će biti nužno ukloniti madež i poslati ga na biopsiju. Muškarci su češće od žena žrtve melanoma. Većoj smrtnosti kod muškaraca pridonosi i to što ne idu na preglede. Uz to, kod njih se melanom češće razvija na prsima i leđima, dok se kod žena češće pojavljuje na rukama i nogama, gdje ga je znatno lakše uočiti.

 

5. Otečeni limfni čvorovi

 

Otekline limfnih čvorova na vratu, ispod pazuha, preponama ili drugdje na tijelu često su znak da se nešto događa u organizmu. Najčešće je to znak da se imunosni sistem bori s upalom grla ili prehladom, ali određeni tipovi raka (dojke, pluća, limfom, melanom) također mogu imati ove simptome. Ne prođe li za dvije do četiri sedmice, javite se liječniku.

 
6. Teškoće s gutanjem

 

Neki ljudi povremeno osjete probleme s gutanjem. No ne prođu li i uz to primijetite promuklost, gubitak težine i povraćate, liječnik će zatražiti pretrage grla i trbuha zbog mogućeg raka.

 
7. Žgaravica

 

Žgaravica se može spriječiti promjenom prehrambenih navika i navika pijenja te tehnikama nošenja sa stresom. No ako žgaravica ne nestane ili se čak pogoršava, to može upućivati na rak grla ili abdomena. Žgaravica može upućivati i na Barrettov sindrom, defekt sluznice jednjaka koji se treba liječiti jer može, iako rijetko, povećati rizik za rak jednjaka.

 
8. Promjene u usnoj šupljini

 

Ako pušite, imate veći rizik za rak sune šupljine pa obratite veću pažnju na promjene u ustima, usnicama i na jeziku. Primijetite li bijele, crvene, sive ili žute naslage u ustima ili na usnama, otiđite liječniku. Moguće je da su samo afte.

 
9. Nagli gubitak težine

 

Izgubite li na težini a da to niste željeli (pojačano vježbate ili ste na dijeti), to može biti znak stresa, šećerne bolesti ili problema sa štitnjačom, ali i raka želuca, gušterače, abdomena ili pluća. Nagli gubitak pet do deset posto ukupne tjelesne težine tokom tri do šest mjeseci trebao bi biti znak za uzbunu.

 

10. Povišena tjelesna temperatura

 

Povišena tjelesna temperatura obično nije loš znak, već pokazuje da se organizam bori s infekcijom. Ako potraje i nema suvislog objašnjenja, može biti simptom autoimunih bolesti, mononukleoze, leukemije ili drugih tumora krvi.

 
11. Promjene na dojkama

 

Opipljiva kvržica, uvlačenje bradavice, iscjedak iz bradavice, ulceracije na koži ili bolna kvržica mogu biti znak raka dojke, na koji muškarci obično i ne pomišljaju. No od raka dojke obolijevaju i muškarci. U Hrvatskoj svake godine oboli između 20 i 30 muškaraca. Rano otkrivanje ključ je uspjeha u liječenju, zato bi i muškarci trebali obratiti pozornost na grudi.

 

12. Umor

 

Mnogi tumori uzrokuju umor bez obzira na to koliko se odmarali. Ali umor je znak i mnogih drugih bolesti poput dijabetesa, anemije, multiple skleroze, endokarditisa, usporenog rada štitnjače, depresije, a sam po sebi nije znak bolesti, već tek ako je udružen s drugim simptomima.

 
13. Kašalj

 

Kod nepušača kašalj uglavnom nije simptom maligne bolesti i prolazi za tri ili četiri sedmice. Ako ne prođe, a prati ga i kratak dah ili iskašljavate krv, posjetite liječnika. Ako ste pušač, odmah to učinite. Kašalj bi mogao upućivati na rak pluća, a od njega muškarci najviše umiru kad je riječ o raku.

 
14. Bol

 

Rak obično ne boli, ali ako osjećate upornu glavobolju, bol u kostima ili abdomenu duže od mjesec dana, to može biti znak raka kostiju ili mozga. Svakako otkrijte pravi uzrok boli.

 

15. Bol u trbuhu i depresija

 

Iako je to vrlo rijetko, depresija udružena s boli u trbuhu može biti znak raka gušterače. Ne trebate se brinuti ako niko u porodici nema ovaj oblik raka. Ipak, potražite pomoć liječnika jer se depresija liječi, a bol u trbuhu može ukazivati na upalnu bolest crijeva, kamence, kilu, čir, pankreatitis...

 

(Zivim.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook