Jedan je od prvih spasilaca koji su ugledali 'nasmijana lica'

Ivan Karadžić spašava zarobljene dječake iz pećine: Hvala svima, ali samo jedna stvar mi je važna...

Hronika08.07.18, 12:24h

Ivan Karadžić spašava zarobljene dječake iz pećine: Hvala svima, ali samo jedna stvar mi je važna...
Nakon saznanja da je dio spasilačkog tima, njegov Facebook profil preplavilo je oduševljenje

 

Ivan Karadžić, Danac srpskog porijekla, jedan je od prvih spasilaca koji su ugledali "nasmijana lica" dječaka koji su prethodno proveli 10 dana u pećini na Tajlandu i za koje niko do tog momenta nije znao ni gdje su, ni da li su živi. I pored svoje velike hrabrosti i uspjeha, Karadžić je skromno izjavio za Blic da se u svoje lično, ali i u ime svog tima, zahvaljuje na ogromnoj podršci koju im ljudi širom svijeta pružaju, ali da je ipak najbitnije "dovesti djecu kući".

 

Iako nije rođen u Srbiji, Karadžić kaže da ju je nekoliko puta posjetio.

 

- Rođen sam u Danskoj, ali je moj otac rođen u Srbiji i svaki put kad mi obaveze dozvoljavaju rado je posjetim - rekao je Karadžić za "Blic".

 

Karadžić je novinarima ispričao i da je u Srbiji provodio i po mjesec, dva a da ga je za Tajland vezala ljepota zemlje i ljubav.


Skromni Danac srpskog porijekla u gradu Ban Ko Tao na Tajlandu živi i radi već 11 godina, a od 2006. godine ima i svoju ronilačku školu "Koh Tao Tec Divers" u kojoj je i instruktor.

 

Karadžić je za "Blic" potvrdio da je dio spasilačko-ronilačke ekipe koja se bori da izbavi zarobljene dječake i njihovog trenera iz pećine Tam Luang Nan Nong, kao i da je jedan od prvih koji je ugledao njihova "nasmijana lica".

 

On je za Sky.net objasnio da većina ronilaca ima iskustva u spasavanju drugih ronilaca iz pećina, ali spasavanje djece je novo za većinu.

 

- Biće teško! Nemam iskustva u spasavanju djece iz pećina, mislim da niko nema - dodao je on.

 

Međutim, ronioci pričaju i da je napravljen značajan pomak u spasavanju mladih fudbalera, a Karadžić je optimista.

 

- Izvući ćemo ih odande - kaže, ali ipak ne želi da licitira sa tim kada bi to moglo da se dogodi, dodajući da je dobra vijest i da se nivo vode u pećini i dalje spušta.

 

Nakon saznanja da je dio spasilačkog tima, njegov Facebook profil preplavilo je oduševljenje, ali nakon tragičnog gubitka heroja i njegovog kolege Saman Kunana, pristižu mu poruke da "vodi računa o sebi, kao i da se cijeli svijet moli za njega".

 

- Veoma nas je rastužila vijest da je naš prijatelj i kolega preminuo. On je naš heroj i nikad nećemo zaboraviti njegovu žrtvu - dodao je Karadžić.

 

Plan spasavanja dječaka iz pećine radi se praktično na licu mjesta, odnosno, kako pričaju već prilično umorni ronioci, onda kada se vrati tim koji je posljednji zaronio, razmatraju se dalje mogućnosti i dogovaraju se dalje aktivnosti.

 

Karadžić kaže da je to što svi oni rade veoma zahtijevno i da uspijeva da odspava po tri, četiri sata, a da ga potom čekaju novi izazovi na licu mjesta.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook