Vijeće muftija IZ u BiH

Donesena fetva o proglašenju područja u Prijedoru i dolini Sane šehitlucima

Hronika04.07.18, 20:18h

Donesena fetva o proglašenju područja u Prijedoru i dolini Sane šehitlucima
Prema tekstu fetve ovi šehitluci za trajno imaju svoju svetost, s posebnim normama ponašanja za muslimane i muslimanke

 

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini donijelo je fetvu o proglašenju područja u Prijedoru i dolini rijeke Sane šehitlucima i područjima najtežih zločina sa elementima radnji učinjenja genocida,  u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, u periodu 1992-1995. godina.

 

Kao takva, proglašena su šehidska mezarja: Kamičani u Medžlisu IZ Kozarac, Skela, Bišćani, Rakovčani, Rizvanovići, Hambarine, Čarakovo i Zecovi na području Medžlisa IZ Prijedor, Vrhpolje u Medžlisu IZ Sanski Most, Biljani i Pudin Han na području Medžlisa IZ Ključ te Blagaj Japra u Medžlisu IZ Bosanski Novi.

 

Prema tekstu fetve ovi šehitluci za trajno imaju svoju svetost, s posebnim normama ponašanja za muslimane i muslimanke.

 

Vijeće muftija je na sjednici koja je održana u Travniku, a kojom je predsjedavao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović donijelo i fetvu o obaveznom dijagnostičkom ispitivanju životinje, koja je namijenjena za kurbana, na zaraznu bolest bruceloze i druge bolesti.

 

Razmatran je i Izvještaj o provođenju Plana aktivnosti Vijeća muftija i uputa nadležnim organima i ustanovama Islamske zajednice u BiH u vezi s integriranjem grupa i pojedinaca koje djeluju izvan sistema IZ u BiH.

 

Konstantovano je da se iz izvještaja vidi da se Islamska zajednica kontinuirano bavi ovim izazovom te je zaključeno da će se i dalje svi nivoi zajednice u domovini, domovinskim zemljama i dijaspori, nastaviti kroz nove projekte i nove mjere, te dodatnu podršku  angažovati na polju suzbijanja pojedinaca i grupa koje svojim djelovanjem razbijaju jedinstvo musliman i promovišu tradicionalnom učenju islama strane interpretacije vjere.

 

Donesena je i odluka o načinu raspodjele sredstava od fidje (otkup za one koji ne mogu postiti), kojom se osigurava da se prikupljena sredstva troše samo za šerijatom određene svrhe. 

 

Vijeće je dalo saglasnost za četrdeset novih uvakufljenja čime se nastavlja trend zavještavanja novih vakufa i rehabilitacije već postojećih, javlja MINA.

 

Na kraju je vijeće donijelo Odluku o učešću muftija iz Sjeverne Amerike i Australije u radu Vijeća muftija, a ovoj sjednici je prvi put prisustvovao i novoimenovani muftija za Sjevernu Ameriku dr. Sabahudin ef. Ćeman.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook