NAKON IZJAVA POJEDINIH DUŽNOSNIKA

Granična policija pojašnjava: Kako i gdje ilegalni migranti ulaze u Bosnu i Hercegovinu?

Hronika29.06.18, 14:04h

Granična policija pojašnjava: Kako i gdje ilegalni migranti ulaze u Bosnu i Hercegovinu?
Ilegalni migranti pokušavaju ući u BiH na lokacijama na državnoj granici koji nisu službeni granični prijelazi, navode GP BiH te pojašnjavaju koje su to lokacije

 

 

U cilju objektivnog informiranja javnosti u vezi izjava pojedinih dužnosnika policijskih agencija u BiH, da je najveći broj ilegalnih migranata koji su u proteklom razdoblju ušli u Bosnu i Hercegovinu, ušao u zemlju na službenim graničnim prijelazima, Granična policija BiH u potpunosti demantira te navode. 

 

Prema službenim podacima i informacijama s kojima raspolaže Granična policija BiH i drugi organi u BiH u čijoj su nadležnosti poslovi u vezi migracija i stranaca, skoro u svim dosad registriranim slučajevima otkrivanja, odvraćanja i sprečavanja pokušaja ilegalnih prelazaka državne granice, te otkrivenim slučajevima ilegalnih ulazaka u BiH, ilegalni migranti pokušavaju ući u BiH na lokacijama na državnoj granici koji nisu službeni granični prijelazi. Radi se o lokacijama u graničnom pojasu na zelenoj ili plavoj granici (rijeke Drina ili Sava) u zonama odgovornosti jedinica Granične policije Bijeljina, Zvornik, Višegrad, Hum i Trebinje, priopćeno je u petak iz Granične policije BiH. 

 

Na graničnim prijelazima državnu granicu mogu prijeći samo osobe koje ispunjavaju zakonom propisane uvjete za prelazak državne granice. Granična policija je tijekom 2018. godine evidentirala nekoliko slučajeva pokušaja ulaska ilegalnih migranata na službenim graničnim prijelazima, ali se radi o slučajevima migranata koji su bili skriveni u tovarnim prostorima teretnih motornih vozila, vagonima i podvozju teretnih vozila.

 

Sve osobe koje su na graničnim prijelazima otkrivene prilikom pokušaja prelaska državne granice na spomenuti način, spriječene su u tome i vraćene u zemlju iz koje su pokušale ilegalno ići u BiH. Broj osoba koje su evidentirane u pokušaju ilegalnog prelaska ili ilegalnog prelaska na graničnim prijelazima, je minoran u odnosu na broj osoba koje su evidentirane u pokušaju ilegalnog prelaska ili ilegalnom prelasku na zelenoj ili plavoj granici. 

 

- Na kraju, naglašavamo da niti jedan policijski ili drugi organ iz BiH ili inozemstva, nije dostavio GPBiH bilo kakvu informaciju koja ukazuje da najveći broj ilegalnih migranata ulazi u BiH na službenim graničnim prijelazima. Konstatiramo da ovakve neargumentirane i paušalne izjave i ocjene stanja u vezi ilegalnih migracija u BiH, narušavaju kredibilitet GPBiH i narušavaju ugled naše policijske agencije u javnosti, uzimajući u obzir naše maksimalno angažiranje na granici ograničenih kako materijalnih, tako i kadrovskih kapaciteta, s ciljem sprečavanja ilegalnih prelazaka državne granice - ističu iz Granične policije BiH. 

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook